Pienpanimot ovat hurjassa nosteessa tänä hetkenä. Markkinoilla on mitä erikoisempia oluttuotteita, mutta miten voi yli 2000 vuotta vanha suomalainen sahti?
Monet ovat saattaneet törmätä omaleimaiseen sahtiin. Tämä suodattamaton olut kuuluu perinteikkäisiin suomalaisiin juomiin ja sen juuret ovat vahvasti Hämeessä.
Sahdin valmistuksen pitkä historia
Lammin Sahdin toimitusjohtaja Pekka Kääriäisen mukaan sahti on kuulunut erittäin kauan suomalaiseen juomakulttuuriin.
– On arvioitu, että sahtia on valmistettu yli 2000 vuotta. Tämä voidaan päätellä löytyneestä ohran siitepölystä. Jos ohraa on viljelty, on tehty oluttakin, Kääriäinen kertoo.
Erinomainen juhlajuoma
Vahva, makeahko ja hiilihapoton, suodattamaton sahti kuuluu Kääriäisen mukaan on eritoten kuohuviinin tavoin juhlatilaisuuksiin.
– Sahti on juhlajuoma. Sitä tarjotaan monesti häissä, syntymäpäivillä, juhannuksena sekä hautajaisissa. Myymme sahtia eniten juhannusviikolla. Sahti kuuluu Hämeessä ehdottomasti joulupöytään.
– Sahti sopii myös erinomaisesti vahvojen ruokien, kuten riistan seuraksi, Kääriäinen lisää.
Sahtia voi lain mukaan tehdä myös itse
Sahtia on tehty hieman eri tavalla ympäri Suomea – mutta aina ohralla. Mukana on käytetty myös muita aineita.
– Osa on käyttänyt ruista tai katajaa. Myös humalaa on saatettu käyttää, mutta pieniä määriä, Kääriäinen sanoo.
Sahtia voi valmistaa Kääriäisen mukaan myös kotioloissa.
– Sahtia on sallittu tehdä kotona. Kuten marjoista voi tehdä viiniä, myös sahtia voi valmistaa omaan käyttöön. Valmista juomaa ei kuitenkaan saa myydä, Kääriäinen muistuttaa.