Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, mistä suomalaisten suosikkileikkele, lauantaimakkara, on saanut nimensä?
Lauantaimakkaralla on pitkä historia Suomessa ja sitä alettiin ensimmäisen kerran valmistamaan jo 1920-luvun lopulla. Lauantaimakkara, eli lördagskorv onkin suomalainen erikoisuus.
Lauantaimakkara syntyi sunnuntaimakkarasta
Tiede-lehden mukaan lauantaimakkaran nimi on todennäköisesti saanut alkunsa jo aiemmin markkinoille tulleesta sunnuntaimakkarasta.
Sunnuntaimakkara, hienommalta nimeltään lyoninmakkara oli lauantaimakkaran tapainen leikkele. Tällaisia tehdastekoisia leikkelemakkaroita pidettiin 1900-luvun alkuvuosikymmenillä erityisen hienona ruokana. Niiden rakenne ja koostumus oli tasalaatuista verrattuna muihin makkaroihin.
Koska leikkeleet miellettiin hienommaksi ruoaksi, työläisillä oli varaa herkutella makkaroilla yleensä vain viikonloppuisin tilipussin myötä. Lauantai oli siis oiva lauantaimakkarapäivä!
Lähteet: Tiede, Lihatiedotus
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.