Tiesitkö? Tästä syystä rusinat kelluvat simassa
Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, minkä vuoksi rusinat kelluvat siman pinnalla?
Makuja.fi otti selvää, miksi rusinat nousevat siman pintaan perinnejuoman valmistuttua. Elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia kertoi haastattelussa, että rusinoiden nousemista siman pintaan on pidetty jo pitkään merkkinä siitä, että sima on valmista.
– Sima tekeytyy perinteisesti jääkaapissa 5–6 päivän ajan, kunnes rusinat nousevat pintaan, Hopia toteaa.
– Se on hauska mittari. Se on sellainen kokemuksen myötä syntynyt hyvä signaali, Hopia jatkaa.
Rusinat kertovat hiilidioksidin määrästä simassa
Rusinat eivät suinkaan tunnista sitä, että siman maut ovat parhaimmillaan, vaan ne nousevat perinnejuoman pintaan hiilidioksidin vaikutuksesta. Vuosien saatossa on todettu, että siman hiilidioksidipitoisuus on optimaalinen siinä vaiheessa, kun hiilidioksidi jaksaa nostaa rusivat juoman pintaan.
– Rusinoiden nouseminen pintaan on merkki siitä, että simaan on syntynyt hiilidioksidia riittävästi, ja simasta on tullut kupliva juoma. Kun hiilidioksidi pakkautuu rusinoihin ja jää sinne rusinoiden sisään kikkiin, niin ne pullistuvat kaasun vaikutuksesta ja nousevat pintaan, Hopia selventää.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku