Ilmojen viiletessä ja iltojen pimetessä kannattaa nautiskella pataruokia, vinkkaa Lihatiedotus ry. Milloin söit itse viimeksi perinteistä karjalanpaistia?
Maukas ja suussa sulava lihapata syntyy uunissa tai liedellä, kunhan malttaa haudutella lihaa riittävän pitkään. Pitkään kypsyessään luuta ja sidekudosta sisältävät sitkeätkin ruhonosat kypsyvät täyteläisiksi herkuiksi makeiden juuresten kera.
Tiesitkö? Karjalanpaistista tuli karjalanpaisti vasta, kun se levisi siirtokarjalaisten mukana muualle Suomeen. Aikaisemmin karjalanpaisti tunnettiin muun muassa nimellä ruukkupaisti, pätsiliha, lihapotti sekä uunipaisti.Karjalassa paisti liittyi juhlaviin tilaisuuksiin tai teurastuksen aikaan. Jo 1950-luvulla karjalanpaisti oli koko Suomen rakastama ruoka.
Lähde: Suomi syö ja juo
Paras karjalanpaisti pitkään hauduttamalla
Parhaimmat lihapadat syntyvät lihasta, jossa on luuta ja sidekudosta. Pitkään kypsyessään liha mureutuu ja luussa ja sidekudoksessa olevat makuaineet tuovat liemeen täyteläisyyttä. Padat voi maustaa monella tapaa. Yksinkertaisimmillaan lihapadan hyvä maku syntyy maukkaan lihan ohella vain juureksista, sipulista, pippurista ja laakerinlehdestä, kuten suomalaisten suosikissa karjalanpaistissa.
Täydellisen karjalanpaistin salaisuus onkin pitkään hauduttaminen. Myös keittiömestari Kari Aihinen on todennut tämän Kaappaus keittiössä -ohjelmassa vuonna 2019. Kapen karjalanpaistireseptin löydät Kaappaus keittiössä -ohjelman reseptiarkistosta.
Mitä raaka-aineita kuuluu perinteiseen karjalanpaistiin?
Lihatiedotys ry:n mukaan perinteisessä karjalanpaistissa voi käyttää kaupan valmiiksipakattua karjalapaistilihaa tai ostaa itse erikseen kilon verran luullista porsaan ja naudan etuselkää, lapaa, rintaa tai kylkeä.
Karjalanpaistista tunnetaan nykyään yhtä monta muunnosta kuin on tekijöitäkin. Hotelli- ja ravintolauseon ylläpitämällä Suomi syö ja juo -sivustolla kerrotaan pataruoan raaka-aineista:
– Arkisempaan paistiin käytetään yhden eläimen lihaa, ja juhlavampaan versioon useampia eri lihoja – sian-, naudan- tai lampaanlihaa. Siitä riippuu, laitetaanko paistiin esimerkiksi sisäelimiä tai juureksia, kuten porkkanaa ja lanttua. Joissain ohjeissa on käytetty myös ryynejä ja papuja.
Nappaa ohje: Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti
Lähteet: Lihatiedotus ry, Suomi syö ja juo