Milloin söit viimeksi karjalanpaistia? Tämä "kaikkien aikojen liharuoka" sopii mainiosti vaikka isänpäiväviikonlopun ruokapöytään.
Karjalanpaisti on perinneruokaa, jota voidaan pitää yhtenä kansallisruoistamme. Karjalanpaisti sijoittui nimittäin toiseksi vuonna 2017 järjestetyssä kansallisruokaäänestyksessä, johon osallistui yli 50 000 suomalaista. Karjalanpaisti hävisi ykkössijan täpärästi ruisleivälle.
Perinteinen pataruoka on loistava vaihtoehto esimerkiksi isänpäiväviikonlopun ruokana. Osaatko jo tehdä karjalanpaistia?
Lue myös: Miten kuorit ja pilkot juurekset? Kokki Sasu Laukkoselta tärkeä vinkki
Näin perinteinen karjalanpaisti tehdään
Karjalanpaistista tunnetaan nykyään yhtä monta muunnosta kuin on tekijöitäkin. Perinteisessä versiossa on kuitenkin aina mukana tiettyjä elementtejä.
Lihatiedotys ry:n mukaan perinteisessä karjalanpaistissa voi käyttää esimerkiksi kaupan valmiiksi pakattua karjalanpaistilihaa tai ostaa itse erikseen kilon verran luullista porsaan ja naudan etuselkää, lapaa, rintaa tai kylkeä.
Karjalanpaistista tuli karjalanpaisti vasta, kun se levisi siirtokarjalaisten mukana muualle Suomeen. Aikaisemmin karjalanpaisti tunnettiin muun muassa nimellä ruukkupaisti, pätsiliha, lihapotti sekä uunipaisti.
Lähde: Suomi syö ja juo
Kiistelyn aiheeksi nousee usein se, kuuluvatko eri juurekset karjalanpaistiin.
Hotelli- ja ravintolamuseon ylläpitämällä Suomi syö ja juo -sivustolla kerrotaan pataruoan raaka-aineista tarkemmin:
– Arkisempaan paistiin käytetään yhden eläimen lihaa, ja juhlavampaan versioon useampia eri lihoja – sian-, naudan- tai lampaanlihaa. Siitä riippuu, laitetaanko paistiin esimerkiksi sisäelimiä tai juureksia, kuten porkkanaa ja lanttua. Joissain ohjeissa on käytetty myös ryynejä ja papuja.
Nappaa ohje: Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti |
Lue myös: Vappu Pimiä ostaa joulupöytäänsä aina yhden valmisruoan: "Niin hyvä, ettei ole mitään järkeä"
Katso myös: Muistatko vielä? Gordon Ramsay maistoi Huomenta Suomessa suomalaista perinneruokaa ja pöyristyi
5:04