Mahtava liharuoka on hitti vuodesta toiseen – milloin söit viimeksi?

karjalanpaisti
Karjalanpaisti perunoiden tai perunamuusin kera on ihanaa lohturuokaa syksyyn. MTV

Milloin söit viimeksi karjalanpaistia? Tämä "kaikkien aikojen liharuoka" sopii mainiosti vaikka isäpäiväviikonlopun ruokapöytään. 

Karjalanpaisti on perinneruokaa, jota voidaan pitää yhtenä kansallisruoistamme. Karjalanpaisti sijoittui nimittäin toiseksi vuonna 2017 järjestetyssä kansallisruokaäänestyksessä, johon osallistui yli 50 000 suomalaista. Karjalanpaisti hävisi ykkössijan täpärästi ruisleivälle.

Perinteinen pataruoka on loistava vaihtoehto esimerkiksi isänpäiväviikonlopun ruokana. Osaatko jo tehdä karjalanpaistia?

Näin perinteinen karjalanpaisti tehdään

Karjalanpaistista tunnetaan nykyään yhtä monta muunnosta kuin on tekijöitäkin. Perinteisessä versiossa on kuitenkin aina mukana tiettyjä elementtejä. 

Lihatiedotys ry:n mukaan perinteisessä karjalanpaistissa voi käyttää esimerkiksi kaupan valmiiksi pakattua karjalanpaistilihaa tai ostaa itse erikseen kilon verran luullista porsaan ja naudan etuselkää, lapaa, rintaa tai kylkeä.

Karjalanpaistista tuli karjalanpaisti vasta, kun se levisi siirtokarjalaisten mukana muualle Suomeen. Aikaisemmin karjalanpaisti tunnettiin muun muassa nimellä ruukkupaisti, pätsiliha, lihapotti sekä uunipaisti. 

Lähde: Suomi syö ja juo

Kiistelyn aiheeksi nousee usein se, kuuluvatko eri juurekset karjalanpaistiin.

Hotelli- ja ravintolamuseon ylläpitämällä Suomi syö ja juo -sivustolla kerrotaan pataruoan raaka-aineista tarkemmin:

– Arkisempaan paistiin käytetään yhden eläimen lihaa, ja juhlavampaan versioon useampia eri lihoja – sian-, naudan- tai lampaanlihaa. Siitä riippuu, laitetaanko paistiin esimerkiksi sisäelimiä tai juureksia, kuten porkkanaa ja lanttua. Joissain ohjeissa on käytetty myös ryynejä ja papuja.

Katso myös: Muistatko vielä? Gordon Ramsay maistoi Huomenta Suomessa suomalaista perinneruokaa ja pöyristyi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.