Lämmittävät pataruoat ovat syksyn ja talven herkkuruokaa. Nyt kokataan legendaarista karjalanpaistia.
Karjalanpaistia voisi kutsua yhdeksi kaikkien aikojen suomalaisista liharuoista. Tätä maukasta ja suussa sulavaa lihapataa on nimittäin valmistettu meillä jo vuosikymmenten ajan.
Parhaan lopputuloksen karjalanpaistiin saa, kun malttaa haudutella lihaa riittävän pitkään. Tätä mieltä on myös keittiömestari Kari Aihinen, joka totesi asian Kaappaus keittiössä -ohjelmassa vuonna 2019. Kapen karjalanpaistireseptin löydät Kaappaus keittiössä -ohjelman reseptiarkistosta.
Pitkään kypsyessään karjalanpaistin liha mureutuu ja luussa ja sidekudoksessa olevat makuaineet tuovat liemeen täyteläisyyttä.
Tiesitkö? Karjalanpaistista tuli karjalanpaisti vasta, kun se levisi siirtokarjalaisten mukana muualle Suomeen. Aikaisemmin karjalanpaisti tunnettiin muun muassa nimellä ruukkupaisti, pätsiliha, lihapotti sekä uunipaisti. Karjalassa paisti liittyi juhlaviin tilaisuuksiin tai teurastuksen aikaan. Jo 1950-luvulla karjalanpaisti oli koko Suomen rakastama ruoka.
Lähde: Suomi syö ja juo
Karjalanpaistin raaka-aineet
Lihatiedotys ry:n mukaan perinteisessä karjalanpaistissa voi käyttää esimerkiksi kaupan valmiiksi pakattua karjalanpaistilihaa tai ostaa itse erikseen kilon verran luullista porsaan ja naudan etuselkää, lapaa, rintaa tai kylkeä.
Karjalanpaistista tunnetaan nykyään yhtä monta muunnosta kuin on tekijöitäkin. Hotelli- ja ravintolauseon ylläpitämällä Suomi syö ja juo -sivustolla kerrotaan pataruoan raaka-aineista:
– Arkisempaan paistiin käytetään yhden eläimen lihaa, ja juhlavampaan versioon useampia eri lihoja – sian-, naudan- tai lampaanlihaa. Siitä riippuu, laitetaanko paistiin esimerkiksi sisäelimiä tai juureksia, kuten porkkanaa ja lanttua. Joissain ohjeissa on käytetty myös ryynejä ja papuja.
Karjalanpaistista on tullut yksinkertaisuudessaan ja herkullisuudessaan kaikkien suomalaisten rakastama ruoka, ja se menestyi hyvin Suomen kansallisruokaäänestyksessä syksyllä 2016. Se äänestettiin toiseksi ruisleivän jälkeen.
Nappaa ohje: Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti
Katso myös video: Mitä on nykypäivän suomalainen ruoka?
10:08