Tiesitkö tätä sinihomejuustosta? Tarinan mukaan eväänsä luolaan unohtanut lammaspaimen keksi herkun vahingossa

sinihomejuusto
Sinihomejuusto ei olisi mitään ilman homekasvustoa. Shutterstock

Sinihomejuusto keksittiin puolivahingossa eteläranskalaisessa luolassa.

Home on yleisesti ottaen jotain sellaista, mistä tulisi olla huolissaan – varsinkin jos sitä löytää mustina pilkkuina kylpyhuoneesta tai karvaisen vihreänä kerroksena jogurtin pinnasta.

Toisaalta esimerkiksi lääketieteessä ja ruossa homeella on kuitenkin melko oleellinen rooli, eikä monia yleisesti käytettyjä raaka-aineita ja ruokia edes olisi ilman hometta, kirjoittaa The Guardian.

Tarina paimenesta ja unohtuneesta eväsleivästä

Luonnollisesti homejuustoissa ja erityisesti sinihomejuustossa home on sangen näkyvä ja myös herkullinen elementti.

Sinihomejuuston syntyhistoria on hieman hämärän peitossa. Tarinan mukaan eteläranskalainen paimen Roquefortin kylästä unohti 600-luvulla lampaanjuustoa sisältäneen eväsleipänsä luolaan, sillä hänen keskittymistään haittasi paikallinen tyttö, The Guardian kertoo.

Monien kuukausien päästä samainen paimen löysi unohtuneen leipänsä Penicillium roqueforti -homeen peitossa. Hometta kasvoi luolan maaperässä. Tarina ei kerro, miksi paimen päätti homeesta huolimatta pistää unohtuneen leivän poskeensa, mutta siitä lähtien Penicillium roqueforti -hometta on käytetty tyypillisesti monissa eri sinihomejuustoissa.

Miten hometta hyödynnetään juuston valmistuksessa?

Eri juuston valmistajilla on erilaisia keinoja valmistaa sinihomejuustoa. Osa luottaa edelleen luontoäitiin ja antaa juustojensa kypsyä armeliaassa ympäristössä, jossa home saa luonnollisesti vaikuttaa juustoihin. 

Esimerkiksi Saint Agur -juusto kypsyy 10 viikkoa luolissa, jossa homeen annetaan kasvaa ja antaa juustolle sen omaleimainen maku ja tekstuuri.

Useat juuston valmistajat kuitenkin lisäävät jauhemaista Penicillium roqueforti -viljelmää juustomaitoon, ennen kuin maito on sakeutunut.

Kun juusto on muotoiltu haluttuun muotoonsa, se jätetään kypsymään. Tässä kohtaa ruostumattomat terästangot tungetaan juustoon, mikä mahdollistaa homeen kasvamisen ja sinisten "suonien" muodostamien läpi juustokiekon.

Home ja sen tuottamat entsyymit antavat juustolle värin, maun ja tekstuurin. 

Katso myös: Suomalainen Emmental on premium-tuote Yhdysvalloissa

Lähde: The Guardian

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat