Parmesanjuuston valmistajat taistelevat nyt juustoväärennöksiä vastaan ennennäkemättömin keinoin.
Seuraavan kerran, kun ostat ja syöt parmesanjuustoa, saatat tietämättäsi nielaista mikrosirun, kertoo muun muassa The Wall Street Journal.
Aidon Parmigiano-Reggianon eli parmesanjuuston valmistajat ovat nimittäin ryhtyneet upottamaan syötäviä mikrosiruja noin 38 kilon painoisiin juustokiekkoihinsa. The Wall Street Journalin mukaan juustoihin upotettavat mikrosirut ovat vain hiekanjyvän kokoisia.
Lue myös: Älä mene lankaan! Yksi seikka paljastaa, onko parmesaanijuustosi aitoa
Mikrosirut uusi keino suojautua väärennöksiltä
Kyseessä on juustovalmistajien keino suojautua väärennöksiltä. Aidolla ja alkuperäisellä parmesanjuustolla on EU:n nimisuoja. Parmigiano-Reggiano on valmistettava tietyllä alueella Pohjois-Italian Emilia Romagnan alueella ja erityisiä tuotantostandardeja ja -tekniikoita noudattaen. Juustoa kypsytetään vähintään vuoden ajan.
Insider-sivuston mukaan aitoa parmesanjuustoa voidaan maailmankuulun laatumaineensa vuoksi myydä korkeammalla hinnalla kuin esimerkiksi pelkkää parmesan-nimeä kantavaa juustoa. Aidon parmesanjuuston tunnistaa nimenomaan Parmigiano-Reggiano-merkinnästä. Maailmalla myydään paljon parmesanjuuston jäljitelmiä tai jopa väärennöksiä.
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin laajemmin ruokaväärennöksistä ja juustojen lisäksi esimerkiksi oliiviöljyt ovat yleisiä väärennösten kohteita.
Lue myös: Ostamasi oliiviöljy voikin olla jotain ihan muuta, mitä etiketissä väitetään – näin oliiviöljyjä väärennetään: "Rikollisille kannattavaa toimintaa"
Näin syötävä mikrosiru toimii
Wall Street Journalin mukaan mikrosirut kiinnitetään juustoissa kaseiinitarraan, joka on juustontuotannossa yleisesti käytetty elintarviketurvallinen etiketti.
Mikrosirusta voidaan skannata ainutlaatuinen sarjatunnus, jonka avulla ostajat voivat varmistaa tuotteen aidoksi. Sirujen avulla pystytään jäljittämään juuston alkuperä maitotilalle saakka.
– Jatkamme taistelua uusilla menetelmillä. Emme luovuta, toteaa Alberto Pecorari, joka työskentelee parmesanjuuston aitouden varmistamisen parissa.
Valmistajan mukaan juustoihin asennetuja siruja ei pystytä etälukemaan tai seuraamaan, jos ne joutuvat vahingossa syödyksi.
Lue myös: Halpa vs. kallis: Jopa yli 30 euron ero kilohinnassa – miten edullisempi kermajuusto pärjäsi sokkotestissä? Testasimme Pirkat, Oltermannit ja muut
Katso myös video: Tiesitkö? Näin dippijauhe pitäisi sekoittaa kermaviiliin: "Miksi en ollut tajunnut tätä aiemmin?"
0:27Joko tiesit tätä dippikikkaa?
Lähteet: The Wall Street Journal, Insider
Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!
Juttua muokattu 23.8.2023 klo 7.08: Korjattu juustokiekon paino oikeaksi.