Tutkijat yrittivät kehittää uusia juustomakuja – tapahtuikin jotain odottamatonta
Tutkijoiden juustoprojekti sai hieman yllättävän käänteen.
Sinihomejuusto ei välttämättä jatkossa enää ole pelkkää sinihomejuustoa. Nottinghamin yliopiston tutkijat ovat nimittäin puolivahingossa onnistuneet kehittämään erivärisiä sinihomejuustoja.
Tutkijoiden tavoitteena oli kehittää uusia juustomakuja, mutta maun vaihtumisen sijaan juustot vaihtoivatkin hieman yllättäen väriä. Asiasta kertoo muun muassa ruotsalaismedia Expressen. Tutkimustuloksista raportoitiin NPJ Science of Food -julkaisussa.
Alkuperäinen roquefort-sinihomejuusto on alusta saakka, 1400-luvulta lähtien, ollut väriltään valkoista sinivihreillä homeraidoilla höystettynä. Sinihomejuustoa valmistetaan lisäämällä maitoon tai juustomassaan penicillium roqueforti -hometta. Juustoon pistetään ilmareikiä, jotta home saataisiin kukoistamaan siinä. Näin valmistetaan esimerkiksi suosittuja roquefort-, stilton- sekä gorgonzola-juustoja.
Juustot vaihtoivat väriä
Yliopiston tutkijat pystyivät selvittämään klassisen sinivihreän homesuoniston syntymekanismin juustossa. Home oli aluksi valkoista, jonka jälkeen se kehittyi keltavihreästä ruskeaksi, vaaleansiniseksi ja lopulta tumman sinivihreäksi.
– Halusimme nähdä, voisimmeko kehittää uudenlaisia ja eri makuisia homekantoja, tutkimusta johtanut sienibiologian professori, tohtori Paul Dyer kommentoi yliopiston tiedotteessa.
Tutkijat onnistuivat kehittämään maultaan miedompia ja intensiivisempiä homejuustoja. Kehitysprosessin aikana tutkijat ymmärsivät, että myös sinihomejuuston väriä voitaisiin vaihtaa valmistuksen aikana. Lopulta tutkimuksissa kehitettiin sinihomejuustoa aivan uusissa väreissä.
– Huomasimme, että eriväristen juustojen maku on hyvin samanlainen kuin alkuperäisessä sinihomejuustossa. Pieniä makueroja oli, mutta ei merkittäviä, tohtori Dyer sanoo.
Väri vaikuttaa makukokemukseen
Yliopiston sisäisissä makutesteissä tuli kuitenkin ilmi, että juuston väri vaikuttaa olennaisesti ihmisten makukokemukseen. Kun testaajat maistoivat vaaleansävyisiä sinihomejuustoja, he kokivat maun selkeästi miedommaksi kuin tummemmissa juustoissa, vaikka makueroja ei todellisuudessa ollut.
– Tämä todistaa, että maut koetaan myös näköaistin kautta.
Yliopiston on tutkimustensa pohjalta aloittanut yhteistyön paikallisten juustontuottajien kanssa luodakseen uuden värisiä sinihomejuustoja myyntiin.
Lähteet: Nottinghamin yliopisto, Expressen
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka