Ruoanlaiton hienoimpia puolia on kokea uusia makuelämyksiä. Ruoka on vahva osa kunkin maailmankolkan kulttuuria ja henkii alkuperäistä tunnelmaa. Sitä kautta pääset matkaamaan ympäri maailmaa kotikeittiössä muutamalla eurolla. Kotikokkailu tuo matkailuun myös lisää mielenkiintoa. Kuinka hienoa onkaan maistaa paikan päällä ruokaa, jota on tehnyt aiemmin kotona ja huomata, miten se pitäisi "oikeasti" tehdä! En ole koskaan ollut Afrikassa ellei Kanariaa lasketa. Pohjois-Afrikan ruokakulttuuria olen sen sijaan testannut monta kertaa. Tuorein kokemus oli tunisialaisesta keittiöstä, jonka anteja olen tosin kokeillut aiemminkin.
Tein alkuruoaksi itse kasvattamiani härkäpapuja harissakastikkeen kera. Pääruoaksi oli vuorossa marka hlouaa eli makeaa pataa tunisialaisittain. Hauska makukokemus! Ja helppo.
Jos käytät kuivattuja kikherneitä, laita ne likoamaan jo edellisenä päivänä. Lihana oli sekä karitsan lapaa että etuselkää.
Marka hloua - tunisialainen makea pata
neljälle
500 g lampaan lapaa, pyydä lihakauppiasta leikkaamaan annoskokoisiksi palasiksi
kourallinen kuivattuja luumuja
kourallinen kuivattuja aprikooseja
kourallinen sulttaanirusinoita
100 g kikherneitä
2/3 dl oliiviöljyä
2 tl kurkumaa
1 tl kanelia
1,5 rkl ruskeaa sokeria
o,5 tl neilikkaa
suolaa
pippuria
Laita kikherneet likoamaan edellisenä iltana. Mausta liha suolalla, pippurilla, kurkumalla, kanelilla ja neilikalla. Lorauta päälle oliiviöljyä. Ruskista liha kauttaaltaan. Lisää kikherneet. Kaada vettä päälle niin, että liha peittyy. Keitä 50 minuuttia. Liota sillä välin kuivattuja hedelmiä vartin verran. Lisää lopussa pataan hedelmät ja keitä noin 5 minuuttia. Laita tarjolle.