Mocktail-termillä on osalle hieman erilainen merkitys kuin esimerkiksi "alkoholittomilla cocktaileilla".
Alkoholittomien drinkkien suosio on vain hyvä asia ja se näkyy niin baarien juomalistoilla kuin juomien laadussakin.
– Vain koska joku ei juo alkoholia, se ei tarkoita, etteivätkö he ansaitsisi jotakin juhlallista ja hauskaa, Teksasissa sijaitsevan Aba in Austinin juomapäällikkö Thomas Mizuno-Moore kommentoi Huffpostille.
Alkoholittomien ja samaan aikaan tasapainoisten sekä mietittyjen juomien laatiminen on baarimestareille jännittävä haaste, joka tarjoaa baarien vieraille varteenotettavia vaihtoehtoja ilman viinaa.
Alkoholittomien cocktailien suosio on kuitenkin herättänyt alan sisäpiiriläisten keskuudessa keskustelua siitä, miksi näitä juomia pitäisi kutsua. Monen baarimestarin harmiksi, juuri termi "mocktail" on tunnetuin ja suosituin.
Mitä vikaa termissä sitten on?
Lue myös: Baarimestari: Tämä juomailmiö tekee pian "vallankumouksen" – taustalla raha
Mocktail on helposti lähestyttävä
Kaikki Huffpostin haastattelemia baarimestareita termi ei suinkaan haittaa, vaikkei se ehkä suosikki olekaan.
Tipattomasta tammikuussa The Dry Challenge -kirjan kirjoittaneen Hilary Sheinbaumin mukaan termi on sopivan lyhyt ja mahtuu juomalistalle paremmin kuin esimerkiksi alkoholittomat cocktailit.
Philadelphialaisen Urban Farmer -baarin johtaja Daniel Watsonin mukaan mocktailtermi on nokkela ja kiistaton. Watsonin mukaan termi on myös lähestyttävämpi kuin esimerkiksi puheet alkoholipitoisuudesta.
Lue myös: Vodkabrändi ryhtyi myymään "limuviinaa" poskettomaan hintaan – tölkkien sisältö se vasta yllättääkin
"Nimi vihjaa, ettei kädessäni oleva juoma ole kunnollinen drinkki"
Suurin osa baarimestareista, joihin Huffpost otti yhteyttä, suhtautui termiin mocktail kuitenkin ennemminkin negatiivisesti.
– Minä vihaan sitä. Mielestäni se vähättelee rakkautta ja palvelutyötä, samoin kuin baarimestareiden kekseliäisyyttä. Nimi vihjaa, ettei kädessäni oleva juoma ole kunnollinen drinkki, Exxir-baariketjun juomajohtaja Iluggy Recinos toteaa.
Mock kääntyy suomeksi vale-, pilkka-, -jäljittely- tai harjoitusversioksi. Jos listalla lukisi "pilkkacocktail", kuulostaisiko se kovinkaan houkuttelevalta?
Alabamalaisen Helen in Birmingham -baarin johtaja Daniel Goslin toteaa, että nimi tuomitsee tavallaan myös juoman valitsijan.
Lue myös: Valitsetko sinäkin tällaisen juoman Alkosta? Myyntitilastot paljastavat yhä useamman tekevän nyt niin
Vakiintunut termi myös Suomessa
Mocktail-termi on yleistynyt myös Suomessa jo sen verran kuluttajienkin käytössä, että sitä olisi hankalaa enää muuksi muuttaa – eikä tarjolla varsinaisesti ole muita varteen otettavia vaihtoehtoja.
Alkoholiton cocktail on terminä auttamattomasti liian pitkä, eikä ihan solju puhekielessä samalla tapaa kuin mocktail, Pernod Ricardin brändilähettiläs Henri Lahti toteaa.
Lopulta mocktail on kuitenkin vain termi ja tärkeintä Lahden mukaan on se, että kuluttajat ja baarialan ammattilaiset ymmärtävät toisiaan. Huolimatta nimestä, oleellista olisi Lahden mukaan ymmärtää, että mocktail ei ole mitenkään laimennettu versio alkoholia sisältävästä cocktailista.
– Moni tekee ihan yhtä paljon duunia juoman tekemiseen, oli siinä alkoholia tai ei. Se ei ole yhtään vähemmän, Lahti toteaa.
Lahti myös huomauttaa, että useissa paikoissa alkoholittomissa cocktaileissa käytetään alkoholittomia tisleitä, jotka ovat usein lähes yhtä kalliita kuin alkoholit.
– Moni ajattelee, että alkoholi on järkyttävän kallista, mutta aika usein kallein raaka-aine saattaa olla jokin muu kuin alkoholi, Lahti toteaa.
Osittainen lähde: Huffpost
Lue myös: "Alkoholittomat viinat" ja drinkit MTV:n testissä – yksi juoma yllätti raadin positiivisesti: "En olisi vihainen, jos tilaisin tämän baarissa"
Lue myös: MTV testasi 8 alkoholitonta kuohuviiniä – juomat yllättivät, yksi yhteinen suosikki löytyi: "Voisin kyllä valita tämän tarjottavaksi juhliin"
Katso myös: Kolme helppoa kikkaa drinkkien koristeluun
2:53