Jauhelihan voi korvata monessa tutussa ruoassa kokonaan tai osittain kasviproteiineilla.
Uusissa ravitsemussuosituksissa kannustetaan vähentämään punaisen lihan käyttöä ja suosimaan erilaisia kasviproteiineja. Moni suomalaiskeittiön arkiruoka kuitenkin pohjautuu jauhelihaan – miten tämän suosikkiraaka-aineen siis voisi korvata tutuissa ruokalajeissa?
Lue myös: Satu ujutti makaronilaatikkoon lastensa inhoaman ainesosan – söivät lautaset tyhjiksi: "Uppoaa kastikkeeseen ilman todistusaineistoa"
Korvaa osittain tai kokonaan
Jauhelihaa ei toki tarvitse ruoissa korvata kokonaan kasviproteiineilla. Halutessaan tuttuja ruokalajeja voi edelleen tehdä jauhelihapohjaisesti, mutta vaihtaa osan liharaaka-aineesta kasviproteiiniksi.
Erilaiset kasvipohjaiset proteiinit voi maustaa jauhelihan tapaan.Shutterstock
Vegaanihaaste-sivustolla muistutetaan, että niin makaronilaatikko, pizza, bolognesekastike, tacot ja tortillat, keitot kuin kiusauksetkin onnistuvat kokonaan tai osittain kasvipohjaisesti.
Muista, että voit käyttää maustamiseen samoja mausteita, joita käyttäisit jauhelihan maustamiseen.
– Esimerkiksi soijakastiketta, suolaa, pippuria, chiliä, valkosipulia, paprikajauhetta tai yrttejä. Jauhelihamausteet ovat kasviperäisiä eli voit maustaa niillä myös vegaaniset vaihtoehdot jauhelihalle! Vegaanihaaste-sivustolla vinkataan.
Rouheita moneen makuun
Ehkä kätevin tapa korvata jauheliha on napata kaupasta pussillinen soijarouhetta. Olemme aiemmin vinkanneet esimerkiksi soijarouhepohjaisesta makaronilaatikosta, joka maistuu lapsillekin.
Soijarouheesta saa parhaimman makuista, kun sitä ensin paistaa pannulla mausteineen pienessä määrässä öljyä. Tämän jälkeen nestettä voi lisätä pienissä erissä niin kauan, kunnes rouhe on turvonnut. Paistamista jatketaan niin kauan, kunnes soijarouhe on saanut kauniin pinnan.
Soijarouheen lisäksi kaupoista löytyy monia muitakin kasvipohjaisia rouheita jauhelihaa korvaamaan. Kannattaa testata esimerkiksi herne- tai härkäpapupohjaisia rouheita.
Lue myös: Vaihdoimme makaronilaatikosta yhden ainesosan – halvempaa ja "ihan sikahyvää!"
Vegejauhista tai linssejä
Vegaanihaaste-sivustolla vinkataan myös muista kätevistä kasviproteiineista.
Kaupoista löytyy nykyään monenlaisia kasviproteiinivalmisteita, jotka muistuttavat lihatuotteita. Esimerkiksi vegejauhikset muistuttavat ulkonäöltään raakaa jauhelihaa, ja niitä käytetäänkin hyvin samalla tavalla eli paistetaan pannulla ja maustetaan.
Jos teollisesti valmistetut jauhelihankorvikkeet eivät innosta, aina voi turvautua esimerkiksi proteiinipitoisiin linsseihin.
– Jauhelihan voi vaihtaa linsseihin esimerkiksi keitoissa, lasagnessa tai kastikkeissa. Ruskeat, vihreät ja mustat linssit ovat rakenteeltaan punaisia kiinteämpiä, joten ne sopivat paremmin sellaisiin ruokiin, joihin halutaan vähän purutuntumaa.
Nappaa makaronilaatikon resepti: Soijarouhe-makaronilaatikko
Katso myös: Näin vegetuotteet ovat monipuolistuneet
1:11MTV Uutiset Vegemessuilla tammikuussa 2025.