Saaristolaisleipä mielletään usein tummanpuhuvaksi, maltaiseksi ja makeahkoksi leiväksi. En tunne saaristolaiskulttuuria Pohjanlahden kummaltakaan puolelta sen tarkemmin, mutta Ruotsin rannoilta löysin tällaisen vaalean ja ohuen, myöskin saaristolaisleiväksi kutsutun reseptin. Nopeasti ja helposti tehtävä leipä valloitti heti makunystyrät. Kannattaa kokeilla myös vahvojen juustojen kanssa. Yhdessä leivän makeuden kanssa ne ovat hieno makupari. Kaulin taikinaa tosi ohueksi ja ei-niin-ohueksi. Molemmat toimivat hyvin. Ohuemmasta tuli hiukan rieskamainen ja toisesta mehevämpi. Ottaessa leivän uunista ei pidä pelästyä muhkeaa olomuotoa. Se on vain kuprulla.
Vaalea, ohut saaristolaisleipä
3-4 leipää
12 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
1 dl siirappia
25 g hiivaa
2 rkl voita
5 dl vettä
2 tl suolaa
Sulata voi kattilassa ja kaada sekaan vesi. Lämmitä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva kulhoon. Kaada neste sekaan ja sekoita, kunnes hiiva on liennut. Lisää siirappi ja suola. Sekoita joukkoon jauhot, mutta säästä 1 dl vehnäjauhoja alustan jauhottamiselle. Vaivaa 5-10 min. Peitä kulho liinalla ja anna kohota 30 min. Jaa taikina 3-4 osaan. Kauli taikina jauhotetulla alustalla halkaisijaltaan n. 30 cm levyksi. Siirrä leipä leivinpaperille. Pistele pintaa haarukalla. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 min. Kuumenna uuni sillä välin 250 asteeseen. Paista leipiä 6 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hiukan väriä pintaan. Jäähdytä ritilän päällä, jotta pohja ei vetisty.
http://blogit.mtv.fi/sivumaku/files/2013/03/saaristoleipa_pohja-1024x768.jpghttp://blogit.mtv.fi/sivumaku/files/2013/03/saaristoleipa_littana-1024x521.jpg http://blogit.mtv.fi/sivumaku/files/2013/03/saaristoleipa_kupru-1024x670.jpg