Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Vaalea maalaisleipä

Julkaistu 18.02.2013 00:00

2 leipään

  • 50 g hiivaa
  • 5 dl vettä (tai maitoa)
  • 50 g voita
  • 2 tl suolaa
  • 14 dl vehnäjauhoja (josta n. 1 dl leipomiseen)
  • 2 tl unikonsiemeniä

Valmistusohje

1. Lämmitä vesi ja voi kädenlämpöiseksi (37 astetta). Murusta hiiva kulhoon ja liuota se pieneen määrään lämmintä vettä. Lisää loput vedestä, suola ja jauhot, mutta säästä hieman jauhoja leipomisvaiheeseen. Sekoita koneessa reilut 5 minuuttia notkeaksi taikinaksi. Taikinasta tulee aika löysä ja tahmea. Anna kohota liinan alla vedottomassa tilassa huoneenlämmössä n. 30 minuuttia.

2. Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä. Jaa kahteen osaan. Muotoile limpuiksi. Laita ne voidellulle pellille, tai leivinpaperille pellille, saumat alaspäin. Anna kohota liinan alla vedottomassa tilassa n. 40 minuuttia.

3. Esikuumenna uuni 200 asteeseen ja laita uuninkestävä vuoka, jossa on hieman vettä, uunin pohjalle. Penslaa leivät nopeasti kylmällä vedellä, leikkaa pintaan muutama viilto terävällä veitsellä. Jos haluat, ripottele päälle unikonsiemeniä juuri ennen kuin laitat leivät uuniin.

4. Paista toiseksi alimmalla tasolla n. 40 minuuttia, kunnes leivät kuulostavat ontoilta, kun niitä koputtaa kevyesti alapuolelta. Anna jäähtyä ritilällä ilman liinaa, niin rapea kuori säilyy.

Tuoreimmat aiheesta

Maalaisleipä