Vakuumissa pakastettua kalaa ei koskaan tulisi sulattaa omassa pakkauksessaan. Tällä tavalla voi olla kohtalokkaita seurauksia.
Katso videolta herkullisen grillilohen resepti!
Vakuumipakatut kalapalat ovat käteviä ja helpottavat arkista ruoanlaittoa. Kaikesta helppoudestaan huolimatta kalan käsittelyyn kannattaa todella kiinnittää huomiota, sillä pakastettuihin tuotteisiin saattaa kätkeytyä todellinen terveysriski.
Riski kasvaa, kun lämpötila kohoaa yli +3-asteen
Harvat ihmiset tiedostavat, että pakastetun kalan sulattaminen sen omassa pakkauksessaan lisää botulismin, eli Clostridium botulinum -bakteerin tuottamien myrkyllisten aineiden aiheuttaman sairauden riskiä.
Nämä pahimmassa tapauksessa jopa kuolemaa aiheuttavat bakteerit ovat anaerobisia, eli ne menestyvät hapettomissa olosuhteissa, kuten tyhjiöpakatuissa pakkauksissa. Kun lämpötila pakkauksessa nousee yli kolmen asteen, botulismin riski kasvaa.
LUE MYÖS: Tyypillinen virhe on vakava terveysriski! Näin lämmität ruoan uudelleen oikein
Riskiä voi kuitenkin pienentää poistamalla kalan vakuumipakkauksesta ennen sulatusta. Tämän avulla kala altistuu anaerobisten bakteerien viholliselle, eli hapelle.
Kalan voi sulattaa omassa pakkauksessaan jääkaapissa, jos jääkaapin lämpötila pysyttelee alle kolmen asteen. Monissa kotitalouksissa jääkaapin lämpötila on asetettu liian korkeaksi, mikä lisää vakuumipakatun kalan terveysriskiä myös niissä tapauksissa, kun kalaa ei ole pakastettu.
Lähteet: Evira, Health.com