Näkkileipä on terveellinen lisä lounaalle tai illalliselle – ja se valmistuu kotioloissakin yllättävän helposti ja edullisesti.
Moni ostaa säännöllisesti kaupasta näkkileipää, mutta perinneherkkua voi valmistaa myös kotioloissa. Mitt Kök -sivuston ohjeella rapsakka siemennäkkäri valmistuu myös nopeasti.
Siemen-näkkileipä
20 suurta ruutua
2,5 dl piimää
25 g hiivaa
50g voita
2 rkl leipäsiirappia
1 tl suolaa
4 dl spelttiä
3–4 dl jauhoja
1 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
1 rkl merisuolaa
1. Murenna hiiva kulhoon. Lämmitä piimä 37 asteeseen ja liota hiiva piimään.
2. Lisää voi, siirappi, suola, speltti ja vehnäjauhot. Sekoita. Säästä hieman vehnäjauhoja taikinan levittämistä varten. Anna taikinan käydä noin 30 minuuttia.
3. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
4. Laita taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se neljään osaan. Kauli palat mahdollisimman ohuiksi ja siirrä palat leivinpaperille yksi kerallaan.
5. Sudi näkkileivät vedellä, ripottele niiden pinnalle siemeniä ja merisuolaa ja kaulitse lopputulosta varovaisesti.
6. Paista näkkileipiä uunin keskitasolla 10–15 minuuttia tai kunnes leivän pinta saa väriä ja rakenne muuttuu hauraaksi.
7. Anna näkkileipien jäähtyä ritilällä ja irrota paloja toisistaan.
8. Herkuttele!
LUE MYÖS: Jäikö aamupuuroa yli? Hyödynnä tähteet herkullisella tavalla
Lähde: Mitt Kök
MTV LIFESTYLE