Teetkö makkaralle näin ennen grillaamista? Lihayhdistys muistuttaa: "Ei kannata laittaa…"
Juhannusviikko on kesän kuuminta makkarasesonkia, kertoo Lihatiedotus ry tiedotteessaan. Makkaraa grillatessa kannattaa pitää mielessä muutama tärkeä valmistusniksi.
Makkara on suomalaisten juhannusruokien ykkösherkku. Lihatiedotusten jäsenyritysten mukaan kauppoihin toimitetaan juhannusviikolla peräti 1,5 miljoonaa kiloa grillimakkaroita.
Makkarat tirisevät suomalaisten grilleissä läpi kesän. Tilastojen perusteella hieman yli puolet grillimakkaroiden vuosimyynneistä kertyy perinteisesti kesäkaudella touko-elokuussa.
Atrian Markkinanäkemyksen mukaan suomalaiset söivät vuonna 2021 noin 20 miljoonaa kiloa grillimakkaraa. Grillimakkaroita kulutettiin siis noin 3,7 kiloa henkilöä kohden. Kulutus pysyi vuoden 2020 tasolla.
Miten valmistetaan täydellinen grillimakkara? Älä laita makkaraa kylmänä grilliin!
Grillimakkaroita on tarjolla kaupoissa moneen makuun ja makkaran paras valmistustapa riippuu toki tuotetyypistä. Tietyt perussäännöt pätevät kuitenkin lähes kaikkiin makkaroihin.
Lihatiedotuksesta neuvotaan, miten makkarat kannattaa grillata:
– Makkaraa ei kannata laittaa grilliin suoraan jääkaapista. Makkaran ja lihan grillaamiseen pätee sama sääntö: grillattavan tuotteen kannattaa olla huoneenlämpöistä, sillä siten makkara paistuu mehukkaaksi tasaisemmin ja halkeilematta.
Hiillosta kannattaa myös malttaa odottaa, eikä laittaa makkaroita suoraan liekkien päälle grillaantumaan. Kaasugrillissäkään ei kannata vetää tehoja täysille.
– Parhaan lopputuloksen saa paistamalla makkaraa keskilämmöllä rauhassa, ettei makkara pala.
Katso myös: Halpa vs. kallis: Voiko halpa grillimakkara päihittää lihaisan kyrsän?
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku