Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Viisi helppoa vinkkiä, joilla muutat ruokavaliosi terveellisemmäksi – eikä sinun tarvitse luopua mistään

6:24img
Videolla annetaan vinkkejä ruokavalion kuntoon saamiseksi.
Julkaistu 06.01.2019 08:03

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Terveellisen ruokavalion ei aina tarvitse tarkoittaa karsimista ja luopumista, vaan joissain tapauksissa ruoka-aineiden lisääminen saattaa olla avain hyvään oloon. 

The Time -sivusto kysyi ravitsemusterapeuteilta viisi helppoa ja nopeaa vinkkiä, joiden avulla ruokavalio muuttuu terveellisemmäksi kuin itsestään. 

1) Syö rasvaa

Useimmat ihmiset ajattelevat, että kaikki rasva on haitaksi terveydelle. Todellisuudessa tyydyttymättömien eli "hyvien" rasvojen on todettu parantavan sydänterveyttä ja auttavan ehkäisemään tulehduksia.

Ravitsemusterapeutti Stephanie Perruzzan mukaan terveelliseen ruokavalioon kuuluu hyviä rasvoja sisältäviä raaka-aineita, kuten pähkinöitä, siemeniä, avokadoa, rasvaista kalaa ja kasvisöljyjä.

2) Syö enemmän kasviksia

kasvisruoka, vihannekset

Nauti monipuolisesti kasviksia niin lisukkeena kuin itse ruoassakin.

Suomalaiset syövät noin 400 grammaa kasviksia ja hedelmiä vuorokaudessa, kun suositusten mukaan niitä pitäisi syödä puoli kiloa päivässä. Kasviksien ja hedelmien lisääminen ruokavalioon kannattaa, sillä nämä raaka-aineet sisältävät lukuisia terveydelle tärkeitä ravintoaineita aina kuidusta vitamiineihin ja antioksidantteihin.

– Usein on helpompi keskittyä siihen mitä voimme lisätä sen sijaan että miettisimme, mitä meidän on poistettava, asiantuntija Mascha Davis toteaa.

3) Älä pelkää hiilihydraatteja

Vähähiilihydraattinen ruokavalio on ollut pinnalla jo monta vuotta, mutta ravitsemusterapeutti Matt Priven haluaa muistuttaa, että ihminen tarvitsee hiilihydraatteja voidakseen hyvin, saadakseen energiaa ja tunteakseen olonsa kylläiseksi.

LUE MYÖS: 5 merkkiä, joista tiedät syöväsi liian vähän hiilihydraatteja

Sen sijaan, että karsisit ruokavaliostasi kaiken hiilihydraatin, keskity hyviin hiilihydraatin lähteisiin, kuten vihanneksiin ja täysjyvätuotteisiin.

– Suosittelen aina, että otat aina lautasellesi vähän perunaa, quinoaa, tummaa riisiä tai vastaavaa aterioiden yhteydessä. Näin varmistat, että saat ravintoaineita, jotka saavat kehosi toimiaan, Priven neuvoo.

4) Istu alas, kun syöt

kala peruna ateria lounas

Kun istut alas syömään, nautit myös ruoasta enemmän.

Kaikkien aterioiden ja välipalojen nauttiminen pöydän ääressä istuen auttaa sinua syömään luonnollisesti vähemmän, mutta myös nauttimaan ruoasta enemmän. Kun emme syö jääkaapin edessä, sohvalla tai työpöydän ääressä, pystymme paremmin kontrolloimaan ja hahmottamaan sitä, kuinka paljon loppupeleissä oikein syömme.

5) Kuuntele nälkääsi 

Newyrokilainen ravitsemusterapeutti Keri Glassman toivoo, että jokainen oppisi kuuntelemaan paremmin kehoaan ja tulkitsemaan nälkäänsä. Asteikolla 1–10 mitattuna nälkätason tulisi pysyä neljän ja kuuden välillä.

– Oppiminen voi olla haastavaa, mutta, mutta heti kun opit kuuntelemaan kehosi nälkäviestejä, pystyt tekemään päivittäin parempia ruokaan ja ruokavalioon koskevia päätöksiä, Glassman kertoo.

LUE MYÖS: Sorruitko väsyneenä ylihinnoiteltuun roskaruokaan? Tiede selittää, mistä käytös johtuu – eikä kyse ole hormoneista

Miehen mukaan oman kehon kuuntelu on parempi askel terveellisempään elämään kuin pikadieetit.  

Lähteet: The Time, Expressen 

Tuoreimmat aiheesta

Ruokavalio