Voiko korona tarttua noutoruoasta? Suurin tartuntariski ei liity itse annokseen
Vaikka ravintolat ovat sulkeneet ovensa asiakkailta, noutoruoan tilaaminen on edelleen mahdollista. Mutta onko se turvallista?
Videolla: Miten korona vaikuttaa kotimaisiin ravintoloihin? Ravintola Oran keittiömestari Sasu Laukkonen kertoi tunnelmista maaliskuussa.
Koronaviruksen ei uskota tarttuvan elintarvikkeiden välityksellä eikä virus säily tai lisäänny elintarvikkeissa. On myös todisteita siitä, että virus inaktivoituu lämmössä, joten lämpimän aterian välityksellä tartuntaa ei todennäköisesti saa. On siis epätodennäköistä, että ihminen sairastuisi covid-19-tautiin syömästään ruoasta.
Koronavirus leviää pääasiassa pisaratartuntana eli aivastaessa tai yskiessä. Virus voi kuitenkin tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, joille on päätynyt saastuneita pisaroita. Noutoruoan kohdalla itse ateriaa suurempi tartuntariski liittyy pakkaukseen, jossa se kuljetetaan.
Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan koronavirus voi säilyä pinnoilla elossa materiaalista riippuen tunneista päiviin. Pahvipinnalla virus säilyi tutkimuksessa vuorokauden ja muovi- tai teräspinnalla kahdesta kolmeen vuorokautta. Myös Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että koronavirus säilyy pinnoilla muutamista tunneista useisiin päiviin. Viruksen tartuntatehon kuitenkin epäillään heikkenevän pinnoilla nopeasti.
Noutoruokaa tilatessaan on joka tapauksessa syytä pestä kädet heti ruokapaketin kotiin kiikuttamisen jälkeen. Älä koske kasvojasi likaisilla käsillä. Halutessaan myös ruokapaketin voi pyyhkiä, mutta turvallisinta lienee syödä toimitettu ruoka omalta lautaseltaan. Pese kädet ennen ruokailua.
Lue myös: Pitäisikö loukkaantua? Sanna Marin kutsui ravintoloita "kuppiloiksi" – Jyrki Sukula: "Se on voi voi"
Ruokaläheteillä kohonnut riski saada tartunta
Ravintoloista tilatun noutoruoan kohdalla todennäköisin koronatartunnan lähde on toinen ihminen.
Brittilehti The Guardianin haastattelema infektiolääkäri Thomas Tsai muistuttaa, että ruokakuriireilla on kohonnut riski saada koronatartunta, sillä he liikkuvat ravintoloiden ja kotien välillä. Ruoan toimittaminen esimerkiksi karanteenissa oleville tai sairastaville altistaa tartunnalle. Ruokalähettien onkin syytä pestä tai desinfioida käsiään usein sekä pitää fyysistä etäisyyttä asiakkaisiin.
Suomessa suositut Wolt ja Foodora ovat ohjeistaneet lähettejään koronaviruksen varalta ja tarjoavat mahdollisuutta jättää maksetut ruokatilaukset kotioven eteen, jolloin lähikontakti ihmisten välillä voidaan välttää.
Noutoruoan tilaaminen onkin turvallista, kunhan jokainen huolehtii hyvästä käsihygieniasta ja ottaa fyysistä etäisyyttä kanssakäymisen yhteydessä. Ruoan tilaaminen on myös tapa tukea tukalassa tilanteessa olevia ravintoloita.
Lähteet: IFL Science, The Guardian, CNET, WHO, THL
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"