Voiko vanhentunutta ketsuppia tai säilyketonnikalaa vielä syödä? Asiantuntija vastaa
Mitä mökille talven yli jääneille elintarvikkeille pitäisi oikein tehdä? Marttojen asiantuntija antoi vastauksensa.
Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin keskiviikkona mökille talven yli jätetyistä elintarvikkeista. Moni jättää kesän päätteeksi mökin kuivakaappeihin esimerkiksi jauhoja, mausteita ja säilykkeitä, joiden parasta ennen -päivämäärä saattaa talven aikana umpeutua. Voiko tällaisia tuotteita vielä käyttää ruoanlaitossa seuraavana kesänä? Kysymykseen vastasi Viiden jälkeen -ohjelmassa Marttojen kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen.
Tuovinen kertoi muun muassa, miten kannattaa toimia mökille jääneiden jauhojen tai kahvin kanssa. Hän suositteli luottamaan monien elintarvikkeiden kohdalla omiin aisteihinsa: jos tuote tuoksuu ja näyttää vielä hyvältä, eikä siinä ryömi esimerkiksi tuholaisia, se on todennäköisesti edelleen käyttökelpoista.
Tarkkana säilytysolosuhteiden kanssa
Käyttökelpoisuutta arvioitaessa on kuitenkin syytä ottaa huomioon myös tuotteen säilytysolosuhteet.
– Kosteus vaikuttaa ihan kaikkien elintarvikkeiden säilyvyyteen. Jos ei ole kesämökillä peruslämpöä ja kosteusvaihtelu on suurta, niin en sinne jättäisi talveksi elintarvikkeita, Tuovinen muistutti.
Kesämökin kuivakaapin ruoat kannattaa siis mieluummin tuoda syksyllä kotiin ja käyttää ne siellä loppuun. Keväällä mökille voi sitten viedä uudet tarvikkeet.
– Sillä voi välttää ison osan ruokahävikistä ja tarpeettomasta huolesta. Mutta jos jotain pastaa on sinne mökille jäänyt, niin kyllä se aika hyvin säilyy.
Lue myös: Halpa vs. kallis: Mikä on paras purkkitonnikala ja saako halvalla hyvää? Sokkotestin tulos yllätti
Onko vanhaksi mennyt säilyketonnikala vielä käyttökelpoinen?
Mitä asiantuntija sitten tekisi esimerkiksi mökille jääneelle tonnikalapurkille, jonka päiväys on mennyt umpeen puoli vuotta aikaisemmin?
– Riippuu siitä, millaisissa olosuhteissa se on ollut. Jos on riski, että kesämökillä on ollut pakkasta, niin sitten ehkä vähän herkemmin heittäisin sen pois.
Herkemmin pilaantuvien elintarvikkeiden kohdalla kannattaa siis olla erityisen tarkkana varsinkin, jos ne ovat altistuneet talven aikana kosteudelle ja lämpötilan vaihtelulle.
Voiko mökille jätettyä sinappia tai ketsuppia vielä syödä seuraavana kesänä? Mitä asiantuntija tekisi kaurahiutaleille, öljylle tai hillolle? Katso jutun yllä olevalta videolta koko Viiden jälkeen -haastattelu.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa