Vuoden ravintola 2023 on valittu: Poikkeuksellinen yhden miehen ravintola kerrostalossa Lohjalla
Suomen Gastronomien Seura kruunasi tällä kertaa Vuoden ravintolaksi poikkeuksellisen paikan.
Suomen Gastronomien Seura on valinnut Vuoden Ravintolaksi 2023 Mikko Utterin, seura kertoo tiedotteessaan. Kyseessä on poikkeuksellinen yhden miehen ravintola, joka sijaitsee kerrostalon kivijalassa Lohjan keskustassa.
Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, joka saa asiakkaan tuntemaan itsensä arvostetuksi. Vuoden ravintolalla on hyvä hinta-laatusuhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa.
Suomen Gastronomien Seura ry, on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Mikko Utter on 35. tunnustuksen saanut ravintola. Gastronomiaa ja ruokakulttuuria vaaliva ja kehittävä seura perustettiin vuonna 1945 ja siihen kuuluu noin 300 jäsentä.
"Kyläreissu Lohjalle Mikko Utterin luokse palkitsee kävijänsä"
Gastronomit perustelevat tämän vuoden valintaansa ravintoloitsijan tinkimättömällä asenteella, joka välittyy illallisvieraille persoonallisena kokemuksena. Tarjottava ruoka ja juoma kunnioittavat alkuperää, kasvupaikkaa ja vuodenkiertoa.
Gastronomien Seuran mukaan Mikko Utter sai liikeideansa alun perin ammattikokkien koti-illallisista. Kokille kylään -konsepti käynnistyi 2015, kun hän avasi baarikeittiönsä vanhaan liikehuoneistoon.
– Kyläreissu Lohjalle Mikko Utterin luokse palkitsee kävijänsä. Kynnys tulla vieraaksi on matala, ja perillä voi ottaa rennosti isännän huolehtiessa tarjoilun yksityiskohdista, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Joni Kiiski luonnehtii tiedottessa.
Kiiskin mukaan ravintola tekee pitkäjänteistä yhteistyötä lähi- ja pientuottajien kanssa. Hän huomauttaa, että keittiömestarin osaaminen ei rajoitu pelkästään korkeatasoisiin annoksiin, vaan Utter muun muassaleipoo itse leivät, valmistaa juustoja ja lihaleikkeleitä ja säilöö. Asiakas pääsee nauttimaan myös intohimoisen viiniharrastajan osaamisesta.
Lue myös: Turussa tehdään historiaa! Ravintoloiden Michelin-tähdet jaetaan ensimmäistä kertaa Suomessa
Ravintola, joka ei pyri olemaan ravintola
Utter itse kertoo Vuoden ravintolan tittelin olevan hänelle suuri kunnia, vaikka paikka ei pyrikään olemaan perinteinen ravintola
– Olen ruokaan ja viiniin intohimoisesti suhtautuva yrittäjä, jolle voi tulla kylään. Kaikki ne arvot, joita Suomen Gastronomien Seura valinnassaan painottaa, ovat samoja, joihin itse pyrin. Suurin palkinto itselle on aina illan päätteeksi hymyilevät ja tyytyväiset vieraat.
Utter kertoo toivovansa, että tuore tunnustus säteilee myös positiivisuutta kaikkien lohjalaisten mieliin ja sydämiin.
Utter valmistaa tällä hetkellä ravintolassaan muun muassa itse siirappia, johon ei ihan joka paikassa törmää.
– Tässä kaudessa on itselleni hyvin rakas – ja omaa kokkaamista ehkä eniten muuttanut asia – vaahteran mahla. Tämä on kymmenes vuosi, kun kerään kotipihan kolmesta vaahterasta mahlaa, ja keitän siitä siirappia, ravintoloitsija Utter kertoo tiedotteessa.
Suomen Gastronomien Seura ry:n Vuoden ravintola -tunnustukset
Vuonna 2021 Vuoden ravintolaa ei valittu, koska seura halusi osaltaan tukea koko suomalaista ravintolatoimialaa koronakriisin pitkittämässä selviytymistaistelussa
2023 Mikko Utter, Lohja
2022 Ravintola Nolla, Helsinki
2020 Ravintola Aanaar, Inari
2019 Ravintola Chapter, Helsinki
2018 Ravintola Kaskis, Turku
2017 Ravintola Grön, Helsinki
2016 Ravintola Roux, Lahti
2015 Ravintola SPIS, Helsinki
2014 Ravintola Ask, Helsinki
2013 Ravintola Chef & Sommelier, Helsinki
2012 Ravintola Muru, Helsinki
2011 Ravintola C, Tampere
2010 Ravintola Juuri, Helsinki
2009 Ravintola OLO, Helsinki
2008 Ravintola Postres, Helsinki
2007 Ravintola Savoy, Helsinki
2006 Ravintola Demo, Helsinki
2005 Ravintola George, Helsinki
2004 Palace Gourmet, Helsinki
2003 Panimoravintola Herman, Turku
2001 G.W. Sundmans, Helsinki
2000 Chez Dominique, Helsinki
1999 Ravintola Savoy, Helsinki
1998 Kanavaranta, Helsinki
1996 Lyon, Helsinki
1994 Safka, Helsinki
1993 Pamir, Strand Inter-Continental, Helsinki
1992 Julia, Turku
1991 Lehtovaara, Helsinki
1990 Amadeus, Helsinki
1989 Ravintola Henrik´s, Tampere
1988 Ravintola Bellman, Helsinki
1987 Ravintola George, Helsinki
1986 Celine, Helsinki
1985 Palace Gourmet, Helsinki
Lue myös: Vuoden ravintola 2022 on valittu – helsinkiläisravintolaa ylistetään: "Kovatasoinen nautinto"
Lähde: Suomen Gastronominen Seura
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa