Suomen Gastronomien Seura kruunasi tällä kertaa Vuoden ravintolaksi porvoolaisen menestyjän.
Suomen Gastronomien Seura on valinnut Vuoden ravintolaksi 2024 porvoolaisen Vårin. Viime kesänä ensimmäisen Michelin-tähtensä saanut Vår sijaitsee Porvoossa yli 140 vuotta vanhassa, Villa Borg -nimisessä rakennuksessa. Vår avasi ovensa vuonna 2021.
Suomen Gastronomien Seura painottaa, että sen huomionosoitus ei ole sattuma, vaan pitkän valintaprosessin tulos. Se käynnistyy aina yli puoli vuotta ennen julkistusta.
Lue myös: Porvooseen saatiin ensimmäinen Michelin-tähti – julkistus sai varauskalenterin täyttymään
"Uudenlainen elämys koko Suomessa"
Gastronomien mukaan Vårin menestys ei ole tullut tyhjästä vaan sillä on syvät juuret porvoolaisessa gastronomiassa, ravintolaelämässä ja Itä-Uudenmaan pientuottajaverkostoissa.
Suomen Gastronomien Seura ry, on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Vår on 36. tunnustuksen saanut ravintola. Gastronomiaa ja ruokakulttuuria vaaliva ja kehittävä seura perustettiin vuonna 1945 ja siihen kuuluu noin 300 jäsentä.
– Vår on tuonut kala-kasvisvoittoisella menullaan ja erinomaisella palvelulla uudenlaisen elämyksen, ei pelkästään Porvooseen vaan koko Suomeen, gastronomit perustelevat valintaansa.
Vår-ravintolaa pyörittävät Marjo Lindberg, 33, ja Niko Lehto, 36. Lehto on tänä vuonna mukana myös Vuoden kokki -kilpailuissa.
– Olemme erittäin otettuja siitä, että Suomen Gastronomien Seura on valinnut Vårin Vuoden ravintolaksi. Porvoolaisen gastronomian ja vieraanvaraisuuden esille nostaminen on ollut meidän tavoitteemme, Lindberg ja Lehto toteavat kunnianosoituksesta.
Gastronomien mukaan "kaikki käytetään kalansaaliista" -periaate toimii esimerkillisesti Vårin keittiön arjessa. Seuran tekemän valinnan ratkaisi lopulta kokonaisuus, jossa otettiin huomioon asiakkaiden kohtaaminen ja heidän saamansa aistinautinto.
Lue myös: Tässä ovat Suomen parhaat ravintolat 2024 – katso 50 ravintolan listaus!
Suomen Gastronomien Seura ry:n Vuoden ravintola -tunnustukset
Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, joka saa asiakkaan tuntemaan itsensä arvostetuksi. Vuoden ravintolalla on hyvä hinta-laatusuhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa.
Vuonna 2021 Vuoden ravintolaa ei valittu, koska seura halusi osaltaan tukea koko suomalaista ravintolatoimialaa koronakriisin pitkittämässä selviytymistaistelussa
2024 Vår, Porvoo
2023 Mikko Utter, Lohja
2022 Ravintola Nolla, Helsinki
2020 Ravintola Aanaar, Inari
2019 Ravintola Chapter, Helsinki
2018 Ravintola Kaskis, Turku
2017 Ravintola Grön, Helsinki
2016 Ravintola Roux, Lahti
2015 Ravintola SPIS, Helsinki
2014 Ravintola Ask, Helsinki
2013 Ravintola Chef & Sommelier, Helsinki
2012 Ravintola Muru, Helsinki
2011 Ravintola C, Tampere
2010 Ravintola Juuri, Helsinki
2009 Ravintola OLO, Helsinki
2008 Ravintola Postres, Helsinki
2007 Ravintola Savoy, Helsinki
2006 Ravintola Demo, Helsinki
2005 Ravintola George, Helsinki
2004 Palace Gourmet, Helsinki
2003 Panimoravintola Herman, Turku
2001 G.W. Sundmans, Helsinki
2000 Chez Dominique, Helsinki
1999 Ravintola Savoy, Helsinki
1998 Kanavaranta, Helsinki
1996 Lyon, Helsinki
1994 Safka, Helsinki
1993 Pamir, Strand Inter-Continental, Helsinki
1992 Julia, Turku
1991 Lehtovaara, Helsinki
1990 Amadeus, Helsinki
1989 Ravintola Henrik´s, Tampere
1988 Ravintola Bellman, Helsinki
1987 Ravintola George, Helsinki
1986 Celine, Helsinki
1985 Palace Gourmet, Helsinki
Lue myös: Vuoden ravintola 2023 on valittu: Poikkeuksellinen yhden miehen ravintola kerrostalossa Lohjalla
Lähde: Suomen Gastronomien Seura