Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Porvooseen saatiin ensimmäinen Michelin-tähti – julkistus sai varauskalenterin täyttymään

5:14img
Porvooseen ensimmäinen Michelin-tähti! Haastattelussa Ravintola Vårin ravintoloitsijat
Julkaistu 12.06.2023 20:14

Emmi Niiniaho

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Porvoolainen ravintola Vår sai ensimmäisen Michelin-tähtensä vuoden 2023 Michelin Guide Nordic Countries -oppaan julkistuksessa.

Pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähdet 2023 on jaettu ja oppaaseen saatiin tänä vuonna myös lisää suomalaisedustusta.

Porvoolainen Vår pokkasi ensimmäisen tähtensä, liittyen kuuden muun suomalaisen tähtiravintolan joukkoon.

MTV Uutiset Live haastatteli Vårin ravintoloitsijat Niko Lehdon ja Marjo Lindbergin sekä keittiömestari Oskar Kotkan tuoreeltaan tähtiuutisen jälkeen.

Voit katsoa koko haastattelun yllä olevalta videolta.

Lue myös: Tässä ovat Suomen Michelin-ravintolat 2023 – jälleen uusi suomalaisravintola sai tähtensä!

"Pöytävarauksia on tullut"

Nyt seuraa klassinen kysymys: Mikä nyt on fiilis?

– Aika sanoinkuvaamaton tunne, pieneen 50 000 ihmisen kylään saatiin tehtyä tällainen juttu. Ihan huikea kokemus, ravintoloitsija Niko Lehto toteaa.

Michelin-tähden eteen on Lehdon mukaan tehty töitä jopa kymmeniä vuosia ja Vårissa erityisesti viimeisen parin vuoden ajan.

– Itse henkilökohtaisesti tiesin, että teemme sillä tasolla ruokaa, mutta Porvoossa ei olla ikinä käyty, Lehto toteaa viitaten siihen, kuinka hankalaa Suomessa on saada Michelin-oppaan huomio.

ravintola vår lavalla

Niko Lehto vastaanottamassa Michelin-tähteä lavalla.

Ravintoloitsija Marjo Lindberg ei osaa arvioida, koska Micheliniltä ollaan käyty ravintolassa – kaikkia vieraita palvellaan joka tapauksessa samalla tavalla.

Lindberg toteaa, ettei ole vielä uskaltanut vilkaista varauskalenteria, johon Lehto toteaa, että aika täyttynyttä on.

– Pöytävarauksia on tullut. Nyt kannattaa käydä varaamassa, jos haluaa pöydän, Lehto toteaa.

Lue myös: Miksi rengasfirma jakaa Michelin-tähtiä ravintoloille?

Lähiruokaa kasvukauden mukaisista tuotteista

Ravintolan keittiömestari Oskar Kotka kertoo, että Vårin ideana on tarjota paikallisesti tuotettua lähiruokaa, aina sesongin mukaisista tuotteista.

Ravintolassa on tarjolla aina yksi menuvaihtoehto, jossa korostuu siis kasvukauden parhaimmat ainekset.

Keittiömestarillekin ensimmäinen Michelin-tähti tuntuu makoisalta.

– Aika harva 26-vuotias porvoolaispoika on päässyt tällaisiin tilaisuuksiin, Kotka toteaa iloisena.

Kolmikko suuntaa tänään juhlimaan, mutta keskiviikkoaamuna töihin palataan kuulemma samalla tavoin kuin viimeiset kaksi vuotta.

– Toivotaan, että penkit täyttyvät, Lehto toteaa.

Lue myös: Kun turkulaisravintola sai Michelin-tähden, alkoi uudenlainen jännittäminen: "Emme tiedä, kuka hän on"

Lue myös: Kaksi uutta ravintolaa – Hans Välimäki kommentoi yllätysvetoaan: "Tässä kävi vähän niin, että…"

Katso myös: Michelin-ravintolansa keväällä sulkenut Sasu Laukkonen kertoo, mitä Michelin-tähdet merkitsevät ravintoloitsijalle.

8:34img

Millä perusteella Michelin-tähtiä annetaan ravintoloille?

Tuoreimmat aiheesta

Michelin-tähdet