Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Yhdellä laivaherkulla järjetön menekki: Suomalaiset risteilymatkustajat ahmivat kuin pyhää ruokaa

katkarapuleipä 1
Onko katkarapuleipä sinulle tuttu herkku risteilylaivoilta?MTV
Julkaistu 11.02.2016 19:55

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Klassiset katkarapuvoileivät ovat sekä Tallinnan että Ruotsin risteilylaivojen ehdoton hittituote. Monelle matkaajalle reissu ei ala ilman sitä.

Vaikka risteilyalusten ravintoloiden ja kahviloiden ruokalistat vaihtelevatkin sesonkien mukaan, niin yksi suosikkituote ei katoa minnekään. Tämä hittituote on katkarapuvoileipä.

– Vuositasolla katkarapuleipien myynti on kymmeniä tuhansia kappaleita, päivittäin sellaista sataa kappaletta. Sesonkiaikaan vielä huomattavasti paljon enemmän, m/s Finlandia-laivan Eckerö Buffetin keittiöpäällikkö Tuomo Paloranta kertoo.

Taustalla vanha perinne

katkarapuleipä 3

Katkarapuleipiä myynnissä Eckerö Linen m/s Finlandia-laivan kahvilassa.

Eckerö Buffetin kylmäkkö Vera Huolmanin mukaan katkarapuleipien suosio perustuu vanhaan perinteeseen, josta ei hevillä luovuta.

– Se on vanha perinteinen tapa, että kun mennään risteilemään, niin katkarapuvoileipä kuuluu syödä. Perinne on suomenruotsalaisilta lähtenyt, että Suomen lautalla aina syödään se katkarapuleipä. Monella risteily alkaa sillä, eikä millään muulla.

Huolmanin mukaan virolaiset eivät niinkään klassikkoleivästä välitä, mutta suomalaisille se maistuu.

– Helsinki-Tukholma -linjalla niitä syövät kaikki, suomalaiset ja ruotsalaiset. Olen ollut myös kilpailijalla töissä, joten tiedän tämän.

Rapuja ja lohta ei uskalleta jättää valikoimista

katkarapuleipä 2

Yhdestä leivästä laivalla saa pulittaa 8 euroa.

Katkarapuvoileipä rakentuu aina samoista elementeistä. Klassikkoon kuuluu vaalea leipä, salaatti, kananmuna, majoneesi, kurkku, tomaatti ja sitruunalohko. Koko komeuden kruunaa tietysti iso kasa rapuja.

– Rapua pitää olla niin paljon, että se oikein tursuaa leivästä. Ja myös tilliä. Myös kilpailijoilla käytetään näitä ihan samoja elementtejä.

Katkarapuvoileivät, samoin kuin buffetin ravut ja lohi kuuluvat niin tärkeänä osana risteilyperinteisiin, että ne pysyvät taatusti listalla jatkossakin.

– Ei olla uskallettu jättää niitä koskaan pois, Huolman ja Paloranta nauravat.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Makuja