Leipä maistuu tilastojen perusteella edelleen suomalaisille.
Vaikka uusia hittidieettejä tulee ja menee, yhden ruoan suosio ei näytä hiipuvan: suomalaiset rakastavat edelleen leipää. Leipätiedotuksen tilaston mukaan suomalaiset söivät ruokaleipää vuonna 2015 keskimäärin hiukan yli 40 kiloa.
– Päivittäin suomalainen söi leipää noin 110 grammaa, mikä vastaa 3-4 viipaletta tuoreleipää tai kymmentä palaa kuivaleipää. Leivän kulutus on säilynyt melko tasaisena koko 2010-luvun, kertoo tilastoinnista vastaava projektikoordinaattori Terhi Virtanen Leipätiedotuksesta.
Kotimainen leipä maistuu parhaiten
Tuonnin kasvusta huolimatta suomalaiset syövät edelleen eniten kotimaista leipää.
– Laskelmien mukaan suomalainen söi kotimaista pehmeää leipää viime vuonna noin 34 kiloa. Ostoskoriin valitaan kotimaisista leivistä eniten tummaa leipää, Terhi Virtanen kertoo.
Sen sijaan kodin ulkopuolella syödystä leivästä valtaosa on edelleen vaaleaa leipää. Tumman leivän suosioon vaikuttaa muun muassa terveystrendi.
Suomalaisilla varaa parantaa kuidunsaantia
Leipätiedotus muistuttaa, että vaikka meillä suomalaisilla kuidun saanti on maailmanlaajuisesti ajateltuna suhteellisen hyvällä tasolla, kannattaa kuituun kiinnittää huomiota edelleen. Terveysvaikutusten saavuttamiseksi kuitua tulisi syödä vähintään 25-35 grammaa päivässä, kun keskimäärin saamme sitä noin 21 grammaa.
Leivän valinnassa kannattaakin kiinnittää huomiota sen kuitupitoisuuteen.
– Katso leipäpakkauksesta kuidun määrä ja valitse runsaskuituisia vaihtoehtoja. Syömällä 3-4 palaa runsaskuituista leipää saat vasta noin puolet päivän kuiduista kasaan. Loput voit kerätä vaikka puurosta, myslistä, kasviksista, hedelmistä ja marjoista, vinkkaa Virtanen.
Lähde: Leipätiedotus ry:n ylläpitämä leipomotuotteiden myyntitilasto ja Tullin Uljas-tuontitilasto