Suomalaiset popsivat neljä leipäviipaletta päivässä – asiantuntija muistuttaa hyödyistä: "Hapankorppu on oikea kuitupommi"
Leipätiedotus ry kertoo leipämenekistä Suomessa vuonna 2022.
Leipä on suomalaisille edelleen rakas elintarvike, tilastot paljastavat. Leipätiedotus ry:n ylläpitämän leipomotuotteiden myyntitilastoinnin ja Tullin tuontitilaston mukaan suomalaiset söivät vuonna 2022 ruokaleipää keskimäärin reilut 40 kiloa henkeä kohden.
Leipätiedotus ry:n tilastoinnista vastaava projektikoordinaattori Terhi Virtanen kertoo leivän kulutuksen säilyneen melko tasaisena viimeisen kymmenen vuoden aikana.
– Päivittäin suomalainen kuluttaja söi leipää viime vuonna noin 110 grammaa, mikä vastaa noin neljä viipaletta tuoreleipää tai yhtätoista palaa kuivaleipää, Virtanen kertoo tiedotteessa.
Parhaiten suomalaisille maistuvat kotimaiset leipomotuotteet. Laskelmien mukaan keskivertosuomalainen söi viime vuonna reilu 33 kiloa kotimaista leipää.
Lue myös: Oletko lukenut leipäpussin pikkuprintin? Tämä tieto kannattaa aina tarkistaa, kun ostat leipää
Suomalaiset saavat kuitunsa pääosin leivästä: "Hapankorppu on kuitupommi"
THL:n vuonna 2021 tekemästä Finravinto 2017 -julkaisuun perustuvasta tutkimuksesta käy ilmi, että ruis on edelleen tärkein täysjyvän lähde suomalaisten ruokavaliossa. Tutkimuksen mukaan miehet saavat keskimäärin 63 grammaa ja naiset 47 grammaa täysjyvää päivässä.
Leipä on suomalaisille tärkeä kuidun lähde. Monet kotimaiset leivät ovat runsaskuituisia eli sisältävät kuitua vähintään kuusi prosenttia. Kuidun terveysvaikutusten saavuttamiseksi sitä suositellaan syötävän vähintään 25–35 grammaa päivässä. Leipätiedotuksen mukaan harva suomalainen kuitenkaan yltää suosituksen mukaiseen kuitumäärään.
– Runsaskuituisessa leivässä kuitua on vähintään kuusi grammaa sadassa grammassa eli vähintään pari grammaa per viipale. Hapankorppu on oikea kuitupommi ja sisältää kuitua jopa 20 grammaa sataa grammaa kohden, Virtanen vinkkaa.
Viljatuotteiden lisäksi kuitua saa esimerkiksi kasviksista ja hedelmistä. Päivittäinen puoli kiloa päivässä -kasvisannos kerryttää kuitua noin yhdeksän grammaa. Myös pähkinät ja siemenet ovat hyviä kuidun lähteitä. Päivittäiset kuidut kannattaakin kerätä monipuolisesti eri ruoka-aineista.
Lähde: Leipätiedotus ry
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"