Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Suomalaiset popsivat neljä leipäviipaletta päivässä – asiantuntija muistuttaa hyödyistä: "Hapankorppu on oikea kuitupommi"

0:26img
KATSO MYÖS VIDEO: Tiesitkö tätä leivänpaahtimestasi? Tärkeä yksityiskohta jäänyt monilta huomaamatta
Julkaistu 29.03.2023 15:55

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Leipätiedotus ry kertoo leipämenekistä Suomessa vuonna 2022.

Leipä on suomalaisille edelleen rakas elintarvike, tilastot paljastavat. Leipätiedotus ry:n ylläpitämän leipomotuotteiden myyntitilastoinnin ja Tullin tuontitilaston mukaan suomalaiset söivät vuonna 2022 ruokaleipää keskimäärin reilut 40 kiloa henkeä kohden. 

Leipätiedotus ry:n tilastoinnista vastaava projektikoordinaattori Terhi Virtanen kertoo leivän kulutuksen säilyneen melko tasaisena viimeisen kymmenen vuoden aikana. 

– Päivittäin suomalainen kuluttaja söi leipää viime vuonna noin 110 grammaa, mikä vastaa noin neljä viipaletta tuoreleipää tai yhtätoista palaa kuivaleipää, Virtanen kertoo tiedotteessa.

Parhaiten suomalaisille maistuvat kotimaiset leipomotuotteet. Laskelmien mukaan keskivertosuomalainen söi viime vuonna reilu 33 kiloa kotimaista leipää.

Lue myös: Oletko lukenut leipäpussin pikkuprintin? Tämä tieto kannattaa aina tarkistaa, kun ostat leipää

Suomalaiset saavat kuitunsa pääosin leivästä: "Hapankorppu on kuitupommi"

THL:n vuonna 2021 tekemästä Finravinto 2017 -julkaisuun perustuvasta tutkimuksesta käy ilmi, että ruis on edelleen tärkein täysjyvän lähde suomalaisten ruokavaliossa. Tutkimuksen mukaan miehet saavat keskimäärin 63 grammaa ja naiset 47 grammaa täysjyvää päivässä. 

Leipä on suomalaisille tärkeä kuidun lähde. Monet kotimaiset leivät ovat runsaskuituisia eli sisältävät kuitua vähintään kuusi prosenttia. Kuidun terveysvaikutusten saavuttamiseksi sitä suositellaan syötävän vähintään 25–35 grammaa päivässä. Leipätiedotuksen mukaan harva suomalainen kuitenkaan yltää suosituksen mukaiseen kuitumäärään. 

– Runsaskuituisessa leivässä kuitua on vähintään kuusi grammaa sadassa grammassa eli vähintään pari grammaa per viipale. Hapankorppu on oikea kuitupommi ja sisältää kuitua jopa 20 grammaa sataa grammaa kohden, Virtanen vinkkaa. 

Viljatuotteiden lisäksi kuitua saa esimerkiksi kasviksista ja hedelmistä. Päivittäinen puoli kiloa päivässä -kasvisannos kerryttää kuitua noin yhdeksän grammaa. Myös pähkinät ja siemenet ovat hyviä kuidun lähteitä. Päivittäiset kuidut kannattaakin kerätä monipuolisesti eri ruoka-aineista.

Lue myös: Saako leipää syödä, jos haluaa laihtua? Suomalaisasiantuntija varoittaa yleisestä vaalean leivän harhaluulosta: "Vaikutus on päinvastainen"

Lue myös: Suomalainen erikoisuus on leipähyllyjen hittituote – tiesitkö tätä ruisleivästä? 

Lähde: Leipätiedotus ry

Tuoreimmat aiheesta

Leipä