Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Yhtä paljon kuitua kuin ruisleivässä! Tumma suklaa tekee tutkitusti hyvää niin vatsalle kuin mielelle

Tumma suklaa
• Kaakaomassassa on noin 20% kuitua. Tarkka kuidun osuus riippuu kaakaopensaiden kasvuolosuhteista: länsi-afrikkalainen kaakao on hieman kuitupitoisempaa kuin etelä-amerikkalainen. Shutterstock
Julkaistu 03.12.2018 11:31

MTV LIFESTYLE

Tumman suklaan sisältämät ravintoaineet ja kuitu hellivät verisuonia, suolistoa ja hermostoa.

Suklaan ravitsevat, hyvää tekevät ja jopa mystisinä pidetyt ominaisuudet ovat kiehtoneet ihmisiä jo vuosituhansien ajan. Suussa sulavan suklaan maku on omiaan rentouttamaan ja tuomaan hyvää mieltä, ja tummassa suklaassa on myös monia hyvinvointia edistäviä ravintoaineita – magnesiumia, kaakaon flavanoleja, ja kaliumia, jotka hellivät hermostoa ja verisuonia ja auttavat pysymään virkeänä.

Poimi videolta herkullinen vinkki joulun herkutteluun. Artikkeli jatkuu videon alla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Harvempi kuitenkaan tietää, että tumma suklaa on myös todella runsaskuituista! Sen lisäksi, että riittävä kuidun saanti vaikuttaa suoliston toimintaan, kuitu osallistuu välillisesti myös aivoille välttämättömien välittäjäaineiden valmistukseen. Välittäjäaineet puolestaan kiihdyttävät tai jarruttavat aivojen toimintaa ja osallistuvat muun muassa tunne-elämän säätelyyn ja vaikuttavat muistiin ja vireystilaan.

LUE MYÖS: Loppuuko suklaa tosiaan maailmasta? Suklaaguru tyrmää uhkakuvat: Ongelma on aito, mutta ratkaistavissa

Joulukiireessä kannattaa siis panostaa riittävään kuidunsaantiin – ja tässä hyviä uutisia suklaan ystäville: tummassa suklaassa on jopa yhtä paljon ravintokuitua kuin ruisleivässä *. Ja herkkävatsaisille tiedoksi: tumman suklaan sisältämä kuitu soveltuu hyvin myös FODMAP-ruokavalioon.

Suklaata voi syödä hyvällä omalla tunnolla

Moni suklaalla herkuttelija saattaa kuitenkin pohtia sitä, voiko suklaan syömisestä seurata jotakin negatiivista. Huolet ovat tutkimuksen mukaan turhia.

Fazer on tutkinut yhteistyössä ravitsemustieteen johtavien asiantuntijoiden kanssa tumman suklaan hyvää tekeviä vaikutuksia työikäisillä ja iäkkäillä ja sitä, onko positiivisten terveysvaikutusten kannalta riittävän suklaamäärän syömisellä negatiivisia terveysvaikutuksia.

– Tutkimuksissamme olemme havainneet, että tällaisella päivittäisellä annoksella ei ollut haitallista vaikutusta painoon tai veren rasva-arvoihin. Tummaa suklaata voi siis hyvällä omalla tunnolla syödä kohtuudella osana terveellistä ruokavaliota, kertoo Fazerin tutkimus- ja innovaatioyksikkö Fazer Labissa työskentelevä ravitsemustieteiden tohtori Marika Laaksonen.

Terveysvaikutusten saamiseksi flavanoleja tulisi saada 200 mg päivässä.

* Salminen M. Kaakaon ja suklaan ravintokuitu. EKT-sarja 1846. Helsinki: Helsingin yliopisto, Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto 2018.

Lähde: Fazer

Tuoreimmat aiheesta

Suklaa