Yhtä paljon kuitua kuin ruisleivässä! Tumma suklaa tekee tutkitusti hyvää niin vatsalle kuin mielelle
Tumman suklaan sisältämät ravintoaineet ja kuitu hellivät verisuonia, suolistoa ja hermostoa.
Suklaan ravitsevat, hyvää tekevät ja jopa mystisinä pidetyt ominaisuudet ovat kiehtoneet ihmisiä jo vuosituhansien ajan. Suussa sulavan suklaan maku on omiaan rentouttamaan ja tuomaan hyvää mieltä, ja tummassa suklaassa on myös monia hyvinvointia edistäviä ravintoaineita – magnesiumia, kaakaon flavanoleja, ja kaliumia, jotka hellivät hermostoa ja verisuonia ja auttavat pysymään virkeänä.
Poimi videolta herkullinen vinkki joulun herkutteluun. Artikkeli jatkuu videon alla.
Harvempi kuitenkaan tietää, että tumma suklaa on myös todella runsaskuituista! Sen lisäksi, että riittävä kuidun saanti vaikuttaa suoliston toimintaan, kuitu osallistuu välillisesti myös aivoille välttämättömien välittäjäaineiden valmistukseen. Välittäjäaineet puolestaan kiihdyttävät tai jarruttavat aivojen toimintaa ja osallistuvat muun muassa tunne-elämän säätelyyn ja vaikuttavat muistiin ja vireystilaan.
Joulukiireessä kannattaa siis panostaa riittävään kuidunsaantiin – ja tässä hyviä uutisia suklaan ystäville: tummassa suklaassa on jopa yhtä paljon ravintokuitua kuin ruisleivässä *. Ja herkkävatsaisille tiedoksi: tumman suklaan sisältämä kuitu soveltuu hyvin myös FODMAP-ruokavalioon.
Suklaata voi syödä hyvällä omalla tunnolla
Moni suklaalla herkuttelija saattaa kuitenkin pohtia sitä, voiko suklaan syömisestä seurata jotakin negatiivista. Huolet ovat tutkimuksen mukaan turhia.
Fazer on tutkinut yhteistyössä ravitsemustieteen johtavien asiantuntijoiden kanssa tumman suklaan hyvää tekeviä vaikutuksia työikäisillä ja iäkkäillä ja sitä, onko positiivisten terveysvaikutusten kannalta riittävän suklaamäärän syömisellä negatiivisia terveysvaikutuksia.
– Tutkimuksissamme olemme havainneet, että tällaisella päivittäisellä annoksella ei ollut haitallista vaikutusta painoon tai veren rasva-arvoihin. Tummaa suklaata voi siis hyvällä omalla tunnolla syödä kohtuudella osana terveellistä ruokavaliota, kertoo Fazerin tutkimus- ja innovaatioyksikkö Fazer Labissa työskentelevä ravitsemustieteiden tohtori Marika Laaksonen.
Terveysvaikutusten saamiseksi flavanoleja tulisi saada 200 mg päivässä.
* Salminen M. Kaakaon ja suklaan ravintokuitu. EKT-sarja 1846. Helsinki: Helsingin yliopisto, Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto 2018.
Lähde: Fazer
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa