Viini kuuluu oleellisena osana suomalaista joulupöytää, mutta kysymys kuuluukin, millainen viini kinkun ja laatikoiden rinnalle kannattaa hankkia.
Toisin kuin moni suomalainen tekee, Altian Brand Manager Philip Aminoff neuvoo jättämään kaikkein täyteläisimmät punaviinit hyllyyn ja valitsemaan lasiin mieluummin keskitäyteläisiä ja pehmeitä, hieman hapokkaita viinejä.
– Viinin ja jouluruoan yhdistäminen on haastavaa, joten liikkeelle kannattaa lähteä siitä, mitä itse haluaa juoda, Aminoff opastaa.
– Täydellistä makuparia on vaikea löytää, joten ehkä kannattaa valita joulupöytään mieluisensa viini ja yrittää olla syömättä samaan aikaan, mies vitsailee.
Vaikka punaviinit kuuluvat perinteisesti joulupöytään, mukavuusalueelta kannattaa myös joskus astua sivuun. Aminoffin mukaan esimerkiksi hieman hedelmäinen ja kehittynyt Chardonney voisi toimia kinkun kanssa hyvin, mutta kenties paras makupari jouluruoille löytyy miehen mukaan roseeviinistä.
Kuohuva auttaa puhdistamaan suuta
Samoilla linjoilla on myös Altian Brand Manager Taru Jaakkola, joka suosittelee nauttimaan jouluruokien kumppanina roseekuohuvaa. Roseista löytyy perinteistä kuohuvaa hieman enemmän rakennetta ja tanniineja, jotka Jaakkolan mukaan helpottavat ruokiin yhdistämistä.
Kuohuviineissä on myös toinen hyvä puoli, joka auttaa nauttimaan ruoista entistä enemmän.
– Samalla kun joulupöytä on sellainen sekamelska, kuohuva puhdistaa hyvin suuta ruokien välissä, Jaakkola vinkkaa.