Tämä makupari on syksyn hitti – yhdistä viini trendiherkun kanssa
Oletko jo kokeillut? Loppusyksyn trendikkäin makupari tuo suomalaisesta perinnemakeisesta esiin aivan uusia puolia.
Viinin ja juustojen yhdistäminen on monelle jo melko tuttua puuhaa. Nyt voit kuitenkin yllättää ystäväsi kokeilemalla hieman erilaista viinin makuparia, nimittäin lakritsia.
Lakritsi ja viini sopivat erinomaisesti toisilleen, vaikka ensikuva tästä makuparista voikin tuntua hieman oudolta.
"Pätevät samat säännöt kuin ruoan kanssa"
Aivan kaikkia lakritsoja ja viinejä ei kannata yhdistää tosiinsa, vaan viini tulee sovittaa makeisten makumaailmaan. Kumpikaan ei siis saisi peittää toisen makua.
Täydellisesti yhdistettynä makupari täydentää erinomaisesti toisiaan, kertoo Sharona Hammerman Winestate Oystä.
– Jos lakritsissa on pehmeitä ja hentoja makuja, ei kannata valita tuhtia punaviiniä, vaan sen sijaan marjaisa ja hedelmäinen viini joka balansoi makumaailmaa, Hammerman kertoo.
Lakritsin ja viinin yhteensovittamisen kanssa pätevät samat säännöt kuin viinin ja ruoankin yhdistämiseenkin. Erittäin makealle maulle ei kannata valita makeaa viiniä, sillä silloin makeutta on liikaa, Hammerman muistuuttaa.
Vahva lakritsi kaipaa täyteläistä viiniä
Makupareja pohtiessa kannattaa miettiä vastakohtia. Esimerkiksi kuiva kompensoi hyvin makeaa.
– Jos lakritsi on todella makea, sen kanssa kannattaa valita esimerkiksi erittäin kuiva ja hapokas kuohuviini.
Vahvan lakritsin ja salmiakin kanssa sopivat puolestaan täyteläiset ja tanniiniset viinit, Hammerman toteaa.
– Tanniinit ja hapot tasapainottavat salmiakin suolaista kirpeyttä, kun samalla suolaisuus korostaa osaltaan viinin hedelmäisyyttä.
Tavallisen peruslakritsin kanssa tuhti punaviini on täydellinen yhdistelmä, kun taas karamellimaisen makeisen kanssa sopivat hedelmäiset valkoviinit.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"