Yleinen väärinkäsitys saattaa pilata maun – näin viini tulisi oikeaoppisesti tarjoilla
Toisin kuin moni luulee, valkoviini tulisi ottaa jääkaapista, ja punaviini laittaa sinne ennen tarjoilua.
Kirjoittamaton sääntö on, että valkoviini tulisi säilyttää jääkaapissa, punaviini puolestaan huoneenlämmössä. Viiniasiantuntijan mukaan tämä sääntö kannattaisi unohtaa, sillä se voi pahimmassa tapauksessa jopa pilata viinielämyksesi.
Mahdollisimman hyvän viinielämyksen saamiseksi viiniasiantuntija Joe Fattorini suosittelee kaikkia ottamaan käyttöön yksinkertaisen 20:20-säännön. Tämän säännön mukaan viini tulisi ottaa jääkaapista 20 minuuttia ennen tarjoilua, ja punaviini tulisi puolestaan laittaa jääkaappiin 20 minuuttia ennen tarjoiluhetkeä.
Viinin huono maku voi johtua tarjoilulämpötilasta
Sääntö on helppo, mutta miksi sitä pitäisi noudattaa?
– Valitettavasti moni meistä tarjoilee valkoviinin liian kylmänä ja punaviinin liian lämpimänä, Fattorini kertoo GoodhouseKeeping-sivuston mukaan.
Fattorinin mukaan liian kylmänä tarjoiltuna valkoviinin aromit ja hedelmäiset maut eivät pääse oikeuksiinsa. Liian lämpimänä tarjoillussa punaviinissä tanniinien katkeruus ja alkoholipitoisuus nostavat puolestaan päätään.
Joten seuraavan kerran kun aiot napata valkoviinipullon jääkaapista, malta mielesi ja anna sen odottaa hetki pöydällä – et taatusti tule katumaan päätöstä.
Lähde: GoodhouseKeeping
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"