Usean suomalaisen uudenvuoden tarjoiltaviin kuuluu olennaisesti nakit sekä perunasalaatti. Vaikka nakkien valmistusprosessi on simppeli, siinäkin voi helposti epäonnistua.
Pääkuvan videolla vinkkejä pekonin valmistamiseen mikrossa.
Vaikka jokaisella on oma tapansa kokata nakkeja, perinteisin tyyli on kuumentaa ne kattilassa. Valmistustapa on suhteellisen yksinkertainen, mutta jos ei ole varma siitä mitä tekee, epäonnistuvat nakit helposti.
Yksinkertainen perusohje
Perusohje nakkien keittämiseen on hyvin suoraviivainen: kiehauta kattilassa reilusti vettä ja siirrä kattila kiehautuksen jälkeen syrjään liedeltä. Upota nakit veteen noin viideksi minuutiksi, kaada kattilasta vesi pois ja anna kuuman kattilan höyryjen vielä kuivattaa nakkien pinta.
Lue myös: Taatusti rapea lopputulos ilman sotkua – tässäkö helpoin tapa paistaa pekoni?
– Yleisin virhe on se, että nakkeja keitetään kiehuvassa vedessä. Silloin ne halkeavat helposti. Toinen virhe tehdään usein siinä, että nakkeja pidetään kuumassa vedessä liian kauan, jolloin niiden väri muuttuu harmaaksi. Nakit eivät mene pilalle, mutta ulkonäkö kärsii, varoittaa HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho.
Jos rapsakammat nakit ovat enemmän omaan mieleesi, nakit voi toki valmistaa myös uunissa 150 asteessa tai paistinpannulla. Pilkkomalla nakit parin sentin paloiksi niistä tulee entistä rapeampia.
Poimi alta myös HKScanin kokkien resepti täydellisestä lisukkeesta nakeille.
Pekoni-perunasalaatti
300 g pekonia
300 g ranskankermaa
500 g perunaa keitettynä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl vaahterasiirappia
1 ruukku ruohosipulia silputtuna
½ tl rouhittua mustapippuria
lehtipersiljaa koristeluun
Paista pekonit rapeaksi ja aseta sivuun odottamaan. Leikkaa esikeitetyt perunat kuorineen suupaloiksi. Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi ja sekoita rasvoineen perunapalojen kanssa. Lisää joukkoon valkoviinietikka, vaahterasiirappi, ruohosipuli, ranskan kerma ja rouhittu mustapippuri. Sekoita huolellisesti ja laita jääkaappiin maustumaan tunniksi.
Lähde: HKScan