Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Bulgogi-liha ja happamet vihannekset

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Bulgogi on nimeltään tämä Etelä-Korean kansallisruoka. Nimi tulee sanoista liha ja tuli. Lihan täytyy marinoitua ainakin 3 tuntia, jotta siihen tulisi juuri oikea maku. Vihannekset joko suikaloidaan tai viipaloidaan. Ja riisiä – totta kai – tarjotaan pienistä kulhoista.

Kuudelle

  • 800 g entrecôtea
  • (paperinohuina viipaleina)
  • 1 tl seesamiöljyä
  • rypsiöljyä paistamiseen
  • 125 g lanttua
  • 125 g porkkanaa
  • 125 g retikkaa
  • 125 g kurkkua

Lihamarinadi

  • 10-15 valkosipulinkynttä
  • 4 rkl purjosilppua
  • 1 rkl rouhittua mustapippuria
  • 3/4 dl japanilaista soijaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl seesamiöljyä

Vihannesmarinadi

  • 1 punainen chili
  • 1 rkl purjosilppua
  • 2 tl etikkaa
  • 2 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 2 valkosipulinkynttä

Tarjoiluun

  • keitettyä riisiä

Valmistusohje

1. Lihamarinadi: kuori ja purista valkosipulinkynnet kulhoon. Suikaloi purjo ja lisää se kulhoon, samoin kuin mustapippurirouhe, soija, sokeri sekä seesamiöljy ja sekoita kunnolla. Leikkaa lihaviipaleet suupaloiksi ja sekoita marinadiin tai laita liha muovipussiin ja marinadi päälle. Laita liha marinoitumaan jääkaappiin vähintään 3 tunniksi, mielellään yön yli.

2. Vihannesmarinadi: Halkaise chili pitkittäin, poista siemenet ja suikaloi palko. Sekoita yhteen chili- ja purjosilppu, etikka, sokeri ja suola. Purista joukkoon valkosipulinkynnet. Viipaloi tai suikaloi vihannekset ja kaada marinadi niiden päälle. Anna marinoitua vähintään puoli tuntia.

3. Kuumenna vähän öljyä paistinpannussa ja ruskista lihat nopeasti pienissä erissä. Paista myös vihannekset aivan kevyesti. Tarjoile heti keitetyn riisin kera.