Hillomunkit syntyvät helposti pakastetaikinasta, kun pidät mielessä nämä vinkit:
- Ota taikina sulamaan ajoissa, mieluiten jo edellisenä päivänä jääkaappiin
- Kohota sulaneita taikinalevyjä levyt irralleen otettuina.
- Jaa jokainen levy kahtia ja leivo taikinapaloista pikkupullia.
- Pullien tulee antaa kohota oikein hyvin lämpimässä vedottomassa paikassa
- Paista munkit upporasvassa molemmin puolin
- Paina pyöreisiin kypsiin munkkeihin pursottimen pitkäkaulaisella tyllalla hilloa sisään
Sulata ja kohota taikinalevyt lämpimässä, vedottomassa paikassa esim. 40-asteisessa uunissa peitettyinä leivinliinalla. Kun taikinalevyt ovat kohonneet kaksinkertaisiksi, leikkaa jokainen levy kahdeksi neliöksi. Pyörittele neliöistä pikkupullia. Kohota niitä ainakin puoli tuntia peitettyinä lämpimässä paikassa.
Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Leipäpalan tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon. Varo, ettei rasva kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen polttavan kuuman rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!
Paista munkit laittaen ne varovaisesti öljyyn kypsymään vieri viereen, käännä paiston puolivälissä esim. haarukoiden avulla. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla suoraan lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele heti sokerissa. Laita uudet munkit rasvaan.
Paina kypsiin munkkeihin pursottimen pitkäkaulaisella tyllalla hilloa sisään.
Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy