Tämä kakku sai inspiraationsa omenapiirakasta, jota tätini on leiponut. Kyseinen piirakka oli lapsena suurta herkkuani. Nyt tein piirakasta oman versioni.
Täyte, omenasose
- Kuori ja pilko omenat pieniksi lohkoiksi.
- Lisää kattilaan vesi, omenalohkot ja mausteet. Anna kiehua kannen alla kunnes omenat ovat pehmenneet.
- Laita liivatelehdet likoamaan.
- Siivilöi omenoiden keitttoneste talteen ja poista tähtianis.
- Soseuta omenat. Lisää tarvittaessa nestettä.
- Kuumenna sitruunanmehu ja lisää siihen pehmenneet liivatelehdet. Lisää seos soseeseen. Sekoita.
Pohja
- Pingota leivinpaperi kahden 20 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuuan reunan ja pohjan väliin. Käytä vuokaspraytä.
- Mittaa tarvittava määrä nestettä. Käytä omenoiden keittolientä ja tarvittaessa lisää vettä. Kiehauta neste ja voi kattilassa.
- Sekoita kuivat aineet keskenään.
- Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi.
- Lisää hieman jäähtynyt voiseos koko ajan sekoittaen ja sekoita tasaiseksi.
- Lisää kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita tasaiseksi.
- Kaada tasan vuokiin ja paista 175 asteessa 20 minuuttia.
Maustettu kerma
- Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi.
- Lisää mausteet ja vatkaa vaahdoksi.
- Laita pursotinpussiin, jossa pyöreä iso tylla.
- Jätä kylmään odottamaan.
Omenanekut ja mantelipraliini
- Mittaa sokeri ja glukoosi paksupohjaiseen kattilaan. Sulata meripihkan väriseksi.
- Poista kattila levyltä ja kasta sen pohja kylmään veteen.
- Kun sokeri sulaa, pese omena ja ota siitä palloja palloraudalla. Pistä coctailtikku omenaan.
- Kasta omenapallot sulaan sokeriin. Anna sokerin hieman valua ja jähmettyä. Nosta leivinpaperille jäähtymään. Poista coctailtikku ennen kuin sokeri jähmettyy täysin!
- Paahda mantelilastuja pannulla kunnes ne saavat hieman väriä ja tunnet paahtuneen mantelin tuoksun.
- Sekoita mantelit sulaan sokeriin.
- Kaada seos leivinpaperin päälle ja levitä tasaiseksi palettiveitsellä.
- Anna jäähtyä ja murra paloiksi.
Omenalastut ja kuutiot
- Laita pieneen kulhoon KYLMÄÄ! vettä ja purista siihen sitruunan mehua.
- Pese omena huolellisesti.
- Poista kota omenaporalla.
- Tee omenasta ohuita renkaita mandoliinilla. Laita heti kylmään veteen.
- Kuutioi omenanekuista jäänyt ”reikäinen omena” pieniksi kuutioiksi ja laita kylmään veteen.
- Laita kylmään odottamaan koristelua.
Kokoaminen ja koristelu
- Säädä rengasvuoka sopivaksi kakun kokoon nähden.
- Vuoraa vuuan reuna leivinpaperilla.
- Aseta rengasvuoka tarjoilualustalle ja aseta ensimmäinen kakkupohja vuokaan.
- Kaada päälle puolet soseesta.
- Ripottele päälle kanelia.
- Aseta toinen kakkupohja ja levitä loput soseesta. Tasoita tasaiseksi.
- Ripottele päälle kanelia.
- Anna jähmettyä kylmässä.
- Poista rengasvuoka.
- Asettele koristeet kakun päälle
- Maustettu kerma
- Omenalohkot
- Mantelipraliini
- Omenanekut
- Omenalohkot