Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Omenasta on moneksi: Jaanan omenainen herkkukakku

Eps.5.Omenasta on moneksi.JAANA
Warner Bros. International Television Production Finland
Julkaistu 25.10.2017 20:00

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannen kauden viidennessä jaksossa loihdittiin ihania omenaherkkuja. Tässä Jaanan lapsuudesta inspiraationsa saanut omenakakku.

Täyte, omenasose

  • 450 g Golden delicious –omenaa kuorittuna ja pilkottuna
  • 2 dl vettä
  • 1 sitruunan kuori raastettuna
  • 4 rkl fariinisokeria
  • 1 tähtianis
  • 2 tl vaniljatahnaa
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • 2 liivatelehteä
  • n. 2 tl jauhettua kanelia

Pohja

  • 4 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 200 g vähäsuolaista voita
  • 2 dl nestettä, soseen keittoliemi ja loput vettä
  • 4 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • vuokaspray

Omenalastut ja kuutiot

  • 1 Green delicious-omena
  • vettä
  • sitruunan mehua

Omenanekut ja mantelipraliini

  • 2 dl sokeria
  • 1 rkl nestemäistä glukoosia
  • 1 Green deliciuos-omena
  • coctailtikkuja
  • 50 g mantelilastuja

Maustettu kerma

  • 1 dl vispikermaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • ripaus kanelia

Valmistusohje

Tämä kakku sai inspiraationsa omenapiirakasta, jota tätini on leiponut. Kyseinen piirakka oli lapsena suurta herkkuani. Nyt tein piirakasta oman versioni.

Täyte, omenasose

  • Kuori ja pilko omenat pieniksi lohkoiksi.
  • Lisää kattilaan vesi, omenalohkot ja mausteet. Anna kiehua kannen alla kunnes omenat ovat pehmenneet.
  • Laita liivatelehdet likoamaan.
  • Siivilöi omenoiden keitttoneste talteen ja poista tähtianis.
  • Soseuta omenat. Lisää tarvittaessa nestettä.
  • Kuumenna sitruunanmehu ja lisää siihen pehmenneet liivatelehdet. Lisää seos soseeseen. Sekoita.

Pohja

  • Pingota leivinpaperi kahden 20 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuuan reunan ja pohjan väliin. Käytä vuokaspraytä.
  • Mittaa tarvittava määrä nestettä. Käytä omenoiden keittolientä ja tarvittaessa lisää vettä. Kiehauta neste ja voi kattilassa.
  • Sekoita kuivat aineet keskenään.
  • Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi.
  • Lisää hieman jäähtynyt voiseos koko ajan sekoittaen ja sekoita tasaiseksi.
  • Lisää kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita tasaiseksi.
  • Kaada tasan vuokiin ja paista 175 asteessa 20 minuuttia.

Maustettu kerma

  • Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi.
  • Lisää mausteet ja vatkaa vaahdoksi.
  • Laita pursotinpussiin, jossa pyöreä iso tylla.
  • Jätä kylmään odottamaan.

Omenanekut ja mantelipraliini

  • Mittaa sokeri ja glukoosi paksupohjaiseen kattilaan. Sulata meripihkan väriseksi.
  • Poista kattila levyltä ja kasta sen pohja kylmään veteen.
  • Kun sokeri sulaa, pese omena ja ota siitä palloja palloraudalla. Pistä coctailtikku omenaan.
  • Kasta omenapallot sulaan sokeriin. Anna sokerin hieman valua ja jähmettyä. Nosta leivinpaperille jäähtymään. Poista coctailtikku ennen kuin sokeri jähmettyy täysin!
  • Paahda mantelilastuja pannulla kunnes ne saavat hieman väriä ja tunnet paahtuneen mantelin tuoksun.
  • Sekoita mantelit sulaan sokeriin.
  • Kaada seos leivinpaperin päälle ja levitä tasaiseksi palettiveitsellä.
  • Anna jäähtyä ja murra paloiksi.

Omenalastut ja kuutiot

  • Laita pieneen kulhoon KYLMÄÄ! vettä ja purista siihen sitruunan mehua.
  • Pese omena huolellisesti.
  • Poista kota omenaporalla.
  • Tee omenasta ohuita renkaita mandoliinilla. Laita heti kylmään veteen.
  • Kuutioi omenanekuista jäänyt ”reikäinen omena” pieniksi kuutioiksi ja laita kylmään veteen.
  • Laita kylmään odottamaan koristelua.

Kokoaminen ja koristelu

  • Säädä rengasvuoka sopivaksi kakun kokoon nähden.
  • Vuoraa vuuan reuna leivinpaperilla.
  • Aseta rengasvuoka tarjoilualustalle ja aseta ensimmäinen kakkupohja vuokaan.
  • Kaada päälle puolet soseesta.
  • Ripottele päälle kanelia.
  • Aseta toinen kakkupohja ja levitä loput soseesta. Tasoita tasaiseksi.
  • Ripottele päälle kanelia.
  • Anna jähmettyä kylmässä.
  • Poista rengasvuoka.
  • Asettele koristeet kakun päälle
    • Maustettu kerma
    • Omenalohkot
    • Mantelipraliini
    • Omenanekut
    • Omenalohkot

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit