Provencelainen häränhäntäpata ja polenta-tomaattikakku
Lihaisan padan ohessa maistuu polenta, joka sopii kaveriksi melkein mille tahansa liharuoalle.
- Ruokavalio: Kananmunaton
Ainekset
- 2 kg häränhäntiä
- suolaa
- mustapippuria
- vehnäjauhoja
- 3 rkl voita
- öljyä
- 3 porkkanaa
- puolikas sellerinvarsi
- 1 iso sipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 pullo punaviiniä
- 1 l vettä
- 1 prk tomaatteja
- 1 appelsiinin kuori
- muutama oksa tuoretta timjamia
Polenta-tomaattikakku
- 1 l vettä
- 1 tl suolaa
- 250 g polentajauhoja
- 2 rkl voita
- 3 tomaattia
- 2 rkl tuoretta rosmariinia
- oliiviöljyä
Valmistusohje
Tee häränhäntiin muutamia viiltoja eli katkaise sidekudos, jotteivät ne paistaessa mene kuppimaisiksi. Suolaa ja pippuroi häränhännät, käytä nopeasti jauhoissa. Ruskista häränhännät öljyssä ja voissa joka puolelta.
Pilko kasvikset. Laita porkkanat, selleri, sipuli ja valkosipulit pataan öljyyn hilloutumaan. Lisää ruskistuneet häränhännät samaan pataan.
Kaada päälle sekä punaviini että vesi, peitä reilusti. Anna kiehahtaa, kuori vaahto ja lisää tomaatti sekä appelsiinin kuori. Hauduttele lempeällä lämmöllä kannen alla 3–4 tuntia, kunnes liha irtoaa luista melkein itsestään. Mausta tuoreella timjamilla.
iehauta vesi ja suola, ja lisää polentajauho sekaan kerralla. Vatkaa energisesti pallovatkaimella, ettei polentaan tule paakkuja. Lisää kattilaan pari ruokalusikallista voita. Anna kypsyä kannen alla ja tarkista maku.
Huom! Jokainen ryynilaatu on erilainen, tarkista siis paketista keittoaika!
Viipaloi tomaatit 3–4 mm:n viipaleiksi ja poista niistä keskustat. Riivi rosmariinit ja silppua ne.
Voitele uunivuoka ja kaada polentamassa vuokaan. Tasoita pinta lastalla.
Asettele tomaatit vuokaan polentan päälle ja ripottele päälle silputtua rosmariinia ja oliiviöljyä. Paista 250.asteisessa uunissa 20 minuuttia.
Lopputulos on kaunis kullankeltainen polenta-aurinko.
Huom! Jos väri puuttuu, myös maku puuttuu! Eli maissin pitää paahtua, että se saa hienon, omanlaisensa paahdetun maissin aromin.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka