Osso buco sahramirisoton kera

Italiassa osso buco valmistetaan perinteisesti vasikanpotkasta. Hyvät, lihaisat sianpotkapalat toimivat aivan yhtä hyvin. Luiden sahaamiseen saa apua kaupan lihatiskillä. Osso buco tarjoillaan ihanalta tuoksuvan sahramirisoton ja gremolatan kera.

Kuudelle

  • 2 kg sianpotkaa viipaleina
  • vehnäjauhoja paneeraukseen
  • oliiviöljyä paistamiseen
  • 2 keltasipulia
  • 2 porkkanaa
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 prk tomaattimurskaa
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 dl valkoviiniä
  • suolaa ja jauhettua mustapippuria

Sahramirisotto

  • 4 dl avorioriisiä
  • 1 keltasipuli
  • 50 g voita
  • 1 ¼ l kanalientä
  • halutessasi 1 dl valkoviiniä
  • suolaa ja jauhettua mustapippuria
  • parmesaania

Gremolata

  • 1 valkosipulinkynsi
  • ½ sitruuna
  • 2 rkl hienonnettua persiljaa

Valmistusohje

1. Osso buco: Kaada hieman vehnäjauhoja lautaselle ja paneroi lihaviipaleet. Paista viipaleet öljyssä ja laita pataan. Kuori ja hienonna sipuli, valkosipuli ja porkkanat. Lisää ne pataan kun kaikki liha on ruskistettu. Lisää viini, tomaattimurska ja tomaattipyree. Määrä riippuu kattilan koosta, mutta lihojen tulee peittyä – lisää vettä tarvittaessa. Peitä kannella, kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla miedolla lämmöllä 1-2 tuntia lihaviipaleiden paksuudesta ja mureudesta riippuen. Sekoittele puulusikalla välillä pohjia myöten, jottei pata pala pohjaan. Mausta suolalla ja pippurilla.

2. Risotto: Hienonna sipuli ja anna sen hitaasti hikoilla voissa. Lisää riisi ja sahrami ja sekoittele pari minuuttia. Kaada sitten mukaan liemi vähän kerrallaan. Risottoa sekoitellaan mieluiten koko ajan, ja edellisen liemitilkan tulee olla imeytynyt lähes täysin, ennen kuin lisäät lientä. Jos haluat, voit lisätä 1-1 ½ dl valkoviiniä. Risotto valmistuu 18-20 minuutissa, eikä riisi välttämättä vaadi kaikkea lientä. Riisin tulee olla pehmeää ja kermaista, mutta hieman napakkaa. Mausta vastaraastetulla parmesaanijuustolla, suolalla ja pippurilla.

3. Gremolata: Pese sitruuna ja raasta kuoren keltainen osa. Kuori ja hienonna valkosipulit, hienonna persilja. Sekoita sitruunankuori, valkosipuli ja persilja. Gremolata antaa osso bucolle ihanaa lisäväriä ja -makua.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!