Lihapyörykät intialaisessa kermakastikkeessa
Perinteiset lihapyörykät saavat uuden tujauksen, kun ne valmistetaan lammasjauhenlihasta. Eksoottisen makunautinnon kruunaa pyöryköiden hauduttaminen intialaisvaikutteisessa kermakastikkeessa, jossa maistuu kurkuma ja kaneli.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Gluteeniton
Neljälle
- 700 g lammasjauhelihaa
- 1 rkl rypsiöljyä
- 2 sipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- ½ dl kikhernejauhoa
- 2 rkl tuoretta korianteria
- 1 tl garam masalaa
- ½ tl jauhettua juustokuminaa
- ½ tl paprikajauhetta
- 2 tl korianterijauhetta
- mustapippuria ja suolaa
Kermakastike
- 1 dl öljyä
- 4-5 tomaattia
- 1 tl mustaa juustokuminaa
- 3 laakerinlehteä
- 2 kokonaista kanelitankoa
- 1 tl kurkumaa
- 1 tl chilijauhetta
- ½ tl suolaa
- 2 ½ dl kermaa
Valmistusohje
1. Lihapyörykät: Kuori ja silppua sipulit sekä valkosipulit. Kuumenna öljyä paistinpannussa, kunnes se rätisee, kun siihen pudottaa sipulinpalan. Paista sipulisilput vaaleanruskeaksi. Ota pannu liedeltä. Sekoita sipulisilppuun huolellisesti garam masala, juustokumina, paprikajauhe, korianteri, mustapippuri ja suola. Sekoita joukkoon myös tuore korianterisilppu ja kikhernejauho. Laita jauheliha kulhoon ja kaada sipuli-mausteseos päälle. Sekoita joustavaksi, mutta kiinteäksi mureketaikinaksi. Muotoile 16-20 pyörykkää.
2. Kastike: Silppua tomaatit. Rouhi musta juustokumina karkeasti. Kuumenna öljy paistinpannussa tai wokissa, kunnes se rätisee, kun siihen pudottaa maustesiemenen. Lisää öljyyn tomaattisilppu, juustokumina, laakerinlehti, kaneli, kurkuma ja chili. Sekoita ja paista keskilämmöllä 3-4 minuuttia. Lisää vesi ja suola.
3. Laita varovasti lihapyörykät kastikkeeseen, muutama kerrallaan. Keitä hiljaa 10 minuuttia ja sekoittele varovasti, niin etteivät pyörykät rikkoudu. Kokeile, ovatko ne valmiita painamalla kevyesti haarukalla; pyörykät eivät kypsänä anna periksi. Lisää kastikkeeseen vettä, jos on tarvis. Kuori pinnalta ylimääräinen öljy pois. Lisää kerma ja keitä vielä pari minuuttia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka