Onnellisuus ei ole rakettitiedettä, vaan usein hyvin yksinkertaisia asioita. Tämä lista auttaa muistamaan, millaiset asiat lisäävät omaa hyvinvointia.
Anna jotain hyväntekeväisyyteen
Oli kyse sitten kesken ostosreissun keräyslippaaseen sujautetusta kolikosta tai säännöllisestä kuukausilahjoittamisesta, omasta antaminen antaa itsellekin henkisesti enemmän kuin ottaa.
Osta mieluummin elämyksiä kuin tavaraa
On tutkittu, että rahan käyttäminen konserttien tai matkojen kaltaisiin kokemuksiin tekee ihmisistä onnellisempia kuin materian hankkiminen. Jo aikomus ja odotus mukavasta kokemuksesta nostaa mielialaa.
Kehu jotakuta kerran päivässä
Kohteliaisuuden lausuminen toiselle piristää myös itseä. Kun siitä tekee säännöllisen tavan, vaikutus vain vahvistuu. Mieti esimerkiksi, mitä hyvää puolisosi teki tänään tai onko työkaverilla päällä erityisen kaunis mekko – ja sano se heille!
Liiku enemmän, istu vähemmän
On tutkittu, että vähemmän istuvilla on myös vähemmän masentuneisuuden merkkejä. Liikunta nostaa endorfiinitasoja ja saa ihmisen usein aktiivisemmaksi muillakin elämänalueilla. Se voi olla huonosti menneeseen päivään paljon parempi ”lääke” kuin sohvanpohjalle rojahtaminen.
Kävele reippaasti
Kanadalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että oma askellus voi vaikuttaa mielialaan. Osallistujille näytettiin listaa positiivista ja negatiivisista sanoista, ja sitten heitä pyydettiin kävelemään juoksumatolla joko masentuneesti – olkapäät lysyssä ja käsivarret riippuen – tai reippaammin. Kumarassa kävelijät muistivat paljon enemmän negatiivisia sanoja kuin ne, jotka saivat kävellä iloisemmassa tahdissa.
Vietä aikaa ulkona
Raikkaassa ulkoilmassa on usein helpompi hengittää. Jo pelkkä luontokuvien katselu voi auttaa, mutta ulos kannattaa kyllä ihan oikeastikin mennä. Pieni kierros lähimetsässä voi auttaa rauhoittumaan ja palautumaan stressistä.
Nuku enemmän
Univaje saa olon ärtyneeksi ja väsyneeksi. Mitä jos ihan oikeasti kokeilisit, mitä mielialalle ja energiatasoille tapahtuu, jos menet nukkumaan vaikka tunnin tai edes puoli tuntia aikaisemmin kuin normaalisti? Tuo aika ei ole luultavasti pois paljostakaan muusta kuin somessa pyörimisestä tai telkkarin tuijottamisesta, jotka taas eivät edistä onnellisuutta. Saatat huomata, että olet oikeasti paljon positiivisempi ja reippaampi ihminen kuin muistitkaan.
Jätä paras viimeiseksi
Jos lomailee viikon viiden tähden hotellissa, niin neljäntenä tai viidentenä päivänä se voi tuntua jo melko ”tavalliselta”. Mutta jos säästää loman loppuun jotakin erityistä, odotuksen ilo pysyy päällä koko ajan.
Ehkä olisikin hauska idea kirjautua matkan viimeisenä päivänä vähän parempaan huoneeseen tai hotelliin ja näin saada reissulle upea loppuhuipennus? Tällaista ajattelua voi soveltaa arjessa muuhunkin: mikä mukava asia, vaikka kasvonaamio tai lempikappaleen kuunteleminen, ihan tavallisena maanantai-iltana tekisi päivästä astetta paremman?
Vaali tavallisia hetkiä
Halaus lapselta, lempikappaleen kuuleminen radiosta tai hauska sananvaihto naapurin kanssa ei ehkä tunnu sillä hetkellä erityisen merkitykselliseltä, mutta oikeasti ne voivat olla elämän ja arjen valopilkkuja. Kirjoita joka päivä ylös, mitä ihanaa tai hyvää tänään tapahtui. Se auttaa huomaamaan, että niitä hetkiä onkin itse asiassa aika paljon.
Ryhdy luovaksi
Omaan taiteelliseen puoleen tutustuminen voi auttaa käsittelemään stressiä – on havaittu, että esimerkiksi maalaaminen tai piirtäminen säännöllisesti kerran viikossa voi vähentää hermostumista liikenteessä tai parisuhteessa.
Kuuntele musiikkia
Musiikki on hyvä tapa käsitellä tunteita ja myös piristää itseään. Välillä on ehkä kiva velloa mollissa, mutta kun homma alkaa mennä märehtimiseksi, laita tietoisesti soimaan jotain vähän iloisempaa ja duurivoittoisempaa. Eron omassa mielialassa voi huomata varsin nopeasti.
Lähteet: Reader's Digest, Greatist
Mistä onni löytyy?
Psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen valotti onnen olemusta Studio55.fi-lähetyksessä vuonna 2015.
25:32