28 000 vuotta sitten ”sukupuuttoon” kuolleen simpukkalajin edustaja pulpahti esiin Kaliforniassa – varsin elävänä

28 000 vuotta vanhoista fossiileista tunnetun simpukkalajin edustaja on pulpahtanut yllättäen esille Kalifornian rannikolla.

Noin sentin pituisen Cymatioa cooki -lajin edustaja löydettiin piileskelemästä vuorovesikivikosta. ScienceAlert -sivusto kertoo, että tutkijat ovat tutkineet kyseistä aluetta perusteellisesti jo vuosikausien ajan, joten löytö tuli yllätyksenä.

– Ei ole lainkaan tavallista löytää sellaista elävää eläinlajia, joka on aiemmin tunnettu vain fossiilien kautta. Etenkin niin tarkkaan tutkitulta alueelta kuin Kalifonian eteläosa, kertoo meritutkija Jeff Goddard Kalifornian Santa Barbaran yliopistosta

Goddard törmäsi lajin elävään edustajaan ensimmäisen kerran vuonna 2018 ja hän tajusi kohdanneensa jotain harvinaista. Myöhemmin hän sai toimitettua kyseisiä simpukoita Santa Barbaran luonnontieteen museon asiantuntijalle.

Alan asiantuntijat eivät alkuun tienneet, mistä lajista on kyse, kunnes he löysivät arkistojen kätköistä vuonna 1937 tehdyn piirroksen fossiilista, joka oli noin 30 000 vuotta vanha.

Piirros oli tehty museoarkistossa olleen fossiilinäytteen pohjalta. Kun fossiilinäytettä ja elävää simpukkaa vertailtiin, niiden havaittiin olevan saman lajin edustajia.

Lue myös:

    Uusimmat