Suomen yläkouluissa lasketaan olevan 4 000 koululaista, jotka ovat jatkuvasti luvatta pois koulusta. Liki puolella tästä joukosta poissaolot ovat jatkuneet koko yläkoulun ajan.
– Tälle joukolle poissaoloja kertyy niin paljon, että se heikentää heidän oppimistuloksiaan ja saattaa pahimmassa tapauksessa johtaa koulupudokkuuteen, kertoo psykologian tohtori Sami Määttä.
Yläkouluikäisten joukossa on aina ollut lintsareita, siis koululaisia, joita ei koulu kiinnosta tai mielenkiinnon kohteet ovat muualla kuin koulussa. Tässä ei ole mitään uutta. Sen sijaan uutta on se, että joukko kasvaa ja poissaoloihin on tullut uusia syitä, selviää Opetushallituksen rahoittamasta, Jyväskylän yliopistossa tehdystä tutkimuksesta.
– Meillä on koulukieltäytyjiä eli nuoria, jotka jäävät yläkoulusta pois sen takia, että koulun sosiaaliset tilanteet ahdistavat tai he ovat masentuneita, kertoo psykologian tohtori Sami Määttä Jyväskylän yliopistosta.
Valtakunnallinen ongelma
Tutkimus keräsi tietonsa yläkoulujen henkilökunnalta. Vastaajat arvioivat kouluakäymättömyyden yleistyneen. Ilmiö on valtakunnallinen.
– Olipa vastaaja Uudeltamaalta, Keski-Suomesta tai Pohjanmaalta vastaukset olivat samanlaisia, kertoo Määttä.
Lintsaajissa on erotettavissa kaksi pääryhmää. Perinteisesti koulua on laiminlyöty, koska se ei kiinnosta eikä sitä arvosteta. Uudeksi ryhmäksi tunnistetaan ne, joilla on psyykkisiä oireita kuten ahdistuneisuutta tai masennusta. Myös ongelmat ihmissuhteissa niin kotona kuin kaveripiirissä saattavat johtaa toistuviin poissaoloihin.