5 hauskaa munafaktaa – ole pääsiäisen munamestari!

Munan taakse kätkeytyy monta tarinaa.
Munan taakse kätkeytyy monta tarinaa.
Julkaistu 29.03.2013 16:30

Pääsiäismunan historia on pitkä ja vivahteikas. Munaan liittyy monia uskonnollisia kertomuksia ja symboleita.

Munan tiedetään edustavan uutta elämää monella tavalla. Kananmuna on soveltunut hyvin kristillisen ylösnousemuksen symboliksi, kun muna on päältäpäin eloton ja kylmä, mutta kätkee elämän sisälleen.

Pääsiäismunien koristelun tiedetään olevan erityisen suosittua Puolassa ja Ukrainassa. Juutalaiset ovat antaneet koristeltuja kananmunia syntymäpäivä- ja uudenvuodenlahjoina. Vielä 1800-luvullakin pääsiäismunat olivat osa vain ylhäisön ja säätyläisten pääsiäisperinnettä.

1. Munanheittofestivaalit

Keskiajalla kirkossa järjestettiin munanheittofestivaaleja. Pappi heitti munan kuoropojalle, ja kuoropoika jatkoi munan heittämistä eteen päin seuraavalle pojalle. Henkilö, joka piti munaa kädessään kun kirkon kello löi 12, oli voittaja ja sai pitää munan.

2. Maistuisiko pysanka?

Koristeellisilla munilla on historia.

Koristeellisilla munilla on historia. Kuvan munat eivät ole pysanka-munia.

Pysanka-sana tulee ukrainan kielestä. Se tarkoittaa nimenomaan ukrainalaisittain koristeltua pääsiäismunaa. Ukrainalaiset käyttävät munien koristelussa perinteisiä kuvioita. Jokaisella kuviolla ja tyylillä on oma nimensä.

3. Munataistelu

Munataistelu on savolainen pääsiäisperinne. Siinä maalatuilla kananmunilla järjestetään pääsiäisaterian yhteydessä munataisteluturnaus. Muna napautetaan vastustajan kanssa vastakkain, ja muna joka säilyy viimeisenä ehjänä, on voittaja.

4. Suklaamuna jo 117 vuotta Suomessa

Karl Fazer toi suklaamunan Suomeen 1890-luvulla. Mies sai vaikutteita munaan työmatkallaan Saksassa. Suklaamunia valmistettiin 1800- ja 1900-luvun taitteessa ahkerasti Venäjän tsaariperheelle. Mignon-muna valmistetaan käsityönä, ja siinä käytetään aitoja kananmunankuoria. Muna on Suomen ensimmäinen suklaamuna, ja se täyttää tänä vuonna 117 vuotta.

5. Suurin muna

Maailman suurin suklaamuna vuonna 2005.

Maailman suurin suklaamuna vuonna 2005.

Guinnesin ennätystenkirja julisti vuonna 2005 maailman suurimmaksi pääsiäismunaksi belgialaisen suklaamunan, joka oli valmistettu St. Niklaasin kylässä. Esillä ollut muna painoi 1950 kiloa. Brasilialaiset tekivät suklaamunahistoriaa vuonna 2009, kun he julistivat suurimmaksi munaksi 6440 kiloa painavan munan.

Kanadassa puolestaan rakennettiin "maailman suurin pysanka" eli maailman suurin pääsiäismuna jo vuonna 1975. Se valmistettiin Kanadassa asuvien Ukrainan siirtokuntien kunniaksi. Muna painaa 2250 kiloa.

(MTV3)

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle