Koostimme yhteen mielenkiintoisia kananmunafaktoja pääsiäisen kunniaksi.
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrattiin jo viime vuonna pelisääntöjä kanamunien säilytykseen. Suomalainen, Kultamuna-brändistään tunnettu munatuottaja DAVA Foods muistutti, ettei päivämäärää kannata tuijottaa liian tarkkaan. Munat voivat nimittäin säilyä jopa useita viikkoja päiväysen jälkeenkin.
Pääsiäisen kunniaksi koostimme yhteen myös muita mielenkiintoisia faktoja kananmuniin liittyen. Tiesitkö jo nämä?
Katso myös video: Näin saat kananmunan keltuaisen ja valkuaisen eroteltua helposti. Artikkeli jatkuu videon alla.
0:52Katso näppärä munavinkki!
Kananmunien säilytys: Huoneenlämmössä vai jääkaapissa?
Kuten jo aiemmin kerroimme, kananmunien parasta ennen -päiväys määrätään lainsäädännössä. Se on aina 28 vuorokautta muninnasta. Munat säilyvät kuitenkin huomattavasti pidempään, jos niissä ei ole säröjä ja ne säilytetään asianmukaisesti.
Moni ei tiedä, että kananmunan pinnalla on silmälle näkymätön kutikula-kerros. Se suojaa munaa erityisen tehokkaasti. Tämän takia munia ei pestä Suomessa, vaikka jossain päin maailmaa näin tehdäänkin. Samasta syystä munia ei Suomessa myydä kylmähyllystä kuten monessa muussa maassa.
Kananmunia suositellaan säilytettävän viileässä ja ideaali lämpötila niille on 10–14 astetta. Kotitalouksissa säilytettäessä kananmunia voidaan pitää joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä. Tärkeintä on, että lämpötila ei pääse vaihtelemaan paljon. Esimerkiksi jääkaapin ovi ei ole paras mahdollinen paikka, koska siinä lämpötila vaihtelee liikaa.
Ikääntyessään kananmunan koostumus hiukan muuttuu. Kuoren läpi haihtuu ajan myötä nestettä, joten vanhempi kananmuna on hiukan ”kuivempi” ja kevyempi. Tämä ei kuitenkaan estä sen käyttöä. Jääkaapissa säilytettäessä nestettä haihtuu hiukan hitaammin.
– Jos kananmuna on oikeasti pilaantunut, se haisee erittäin pahalle, eikä tästä voi erehtyä, DAVA Foodsilta muistutetaan.
Keltuaisen väri: Miksi se on joskus vaaleankeltainen ja joskus tumman oranssi?
Laitilan kanatarhalta kerrotaan keltuaisen värin määrittyvän siitä, mitä kana syö. Luomumunissa ja ulkokanan munissa on usein tummankeltainen keltuainen, sillä kanat ulkoilevat ja syövät paljon ruohoa. Luomurehuun ei lisätä väriaineita, minkä vuoksi keltuainen on talvisaikaan vaaleampi.
Jos keltuainen on siis tumma, syöt hyvin todennäköisesti luomu- tai ulkokananmunaa. Tutkimusten mukaan keltuaisen väri ei kuitenkaan välttämättä kerro kananmunan terveellisyydestä.
Miksi kananmunassa on joskus kaksi keltuaista?
Laitilan kanatarhan mukaan kyseessä ei ole laisinkaan huolestuttava asia. Kaksi keltuaista on suhteellisen harvinainen ilmiö, mutta niitä sattuu kohdalle silloin tällöin. Kahden keltuaisen kananmuna liittyy erityisesti nuoren kanan muniin. Nuoren kanan munasarjat eivät vielä toimi normaalisti, koska se on vasta kasvuvaiheessa ja harjoittelee munimista.
Mitä eroa on valkoisilla ja ruskeilla kananmunilla?
Valkoiset munat ovat vaaleiden kanojen munimia ja ruskeat munat ruskeiden kanojen munimia. Sekä ruskeat että valkoiset kananmunat sisältävät yhtä paljon ravintoaineita. Voit itse päättää kumpaa valitset.
Eri värisillä munilla ei ole paljoa muuta eroa kuin väri. Sekä ruskeat että valkoiset kananmunat sisältävät yhtä paljon ravintoaineita ja maistuvat lähes samalta.
Myös kananmunan iällä on väliä: "Keski-ikäinen muna on paras"
Moni ei tule ajatelleeksi, että myös kananmunan iällä voi olla väliä leipoessa.
– Tuore muna ei välttämättä vatkaudu niin hyvin. Kannattaa valita hieman iäkkäämpi. Voisi sanoa, että keski-ikäinen muna on paras, totesi kotitalousopettaja ja leivontaguru Arja Elina Laine Leivonta-kirjansa julkaisutilaisuudessa.
Kananmunatuottaja Kultamunan markkinointijohtaja Katriina Virtanen vahvistaa väitteen siitä, kananmunan iällä on merkitystä leivonnassa.
– Iällä on merkitystä. Jos haluaa erotella keltuaisen ja valkuaisen, tuore ja pieni muna erottuu helpommin. Siinä ovat rakenteet vahvemmat, Virtanen sanoo.
Lue myös: Kannattaako kaupasta ostaa vapaan kanan munia vai ulkokananmunia? Tässä eri munien todellinen ero
Lähteet: Laitilan kanatarha/Munax, Farmit, DAVA Foods