50 Shades of Grey -kirjasarjan ja elokuvan innoittamat suomalaiset ovat löytäneet sidonnan. Välineitä on monenlaisia – vaikka köyttä saa rautakaupastakin, sidontaköysi on erityisesti sidontaa varten
50 Shades of Grey -kirjasarja saapuu valkokankaille. Tarina sidonnasta ja eroottisista leikeistä näkyy myös suomalaisten makuuhuoneissa.
– On koko ajan menty tasaisesti siihen suuntaan, että bondage, sidonta, on alkanut kiinnostaa. Ja nyt tämän elokuvan tiimoilta tulee aika paljon erilaisia tuotteita, jotka on tehty suoraan elokuvan. Bondagesetit ovat yleistyneet todella paljon: niitä tulee paljon liikkeeseen, ja niistä ollaan kiinnostuneita, kertoo Janette Mansikkaharju.
Mansikkaharju on myymäläpäällikkönä Punainen Kuu Oy:llä, joka on osa Hot Lipsiä.
– Uskon, että elokuva tulee villitsemään markkinoita, hän jatkaa.
Samaa uskoo Anne Keränen. Hän vetää Sin City -liikettä.
– Ihmiset etsivät enemmän sidontaan liittyviä asioita: köysiä, silmälappuja on mennyt. Meillä on myös erikoispitkä kravatti. Ja käsirautoja on tietenkin mennyt. Oikeastaan kaikkea pikkutuhmaa, hän listaa.
– Jos ajattelee, mitä 50 Shades of Grey on saanut aikaan, niin enää ei tarvitse ajatella sitä, että sidonta on alakulttuuria ja pitäisi olla ammattilainen, joka ymmärtää kaiken. Sidontaa voi kokeilla helposti lähestyttävillä tuotteilla, joita ei ole tarkoitettu siihen, että joku laitettaisiin seinälle roikkumaan, vaan nimenomaan niin, että kauniilla satiinisilmälapulla laitetaan silmät peittoon, ja sitten pitkällä kravatilla tai pienellä köydellä sidotaan kädet, kutitellaan höyhenellä.
Kravatteja, sidontaköysiä, silmälappuja, kutittimia...
Sidontavälineitä on monenlaisia. Polttareiden huokea hupilahja, pörrökäsiraudat, ovat monelle tutut. Lisäksi olemassa on erilaisia sidontaköysiä, silmälappuja, kutittimia ja piiskoja. Mansikkaharjun mukaan ensikertalainen haluaa yleensä tämän tyyppisiä tuotteita.
– Yleisesti voisi sanoa, että kirjasarja ja leffa ovat tuoneet paljon positiivista ja madaltaneet kynnystä. Ennen oli niin, että vain asian harrastajat harrastivat (sidontaa). Kirjat ovat helpottaneet sitä, että kun ihminen tulee myymälään, hän katsoo asioita laajemmalla skaalalla kuin ennen. Ennen ajateltiin, että pitää harrastaa SM-seksiä. 50 Shades of Grey on madaltanut kynnystä ja (näyttänyt), ettei kyse ole siitä. Kyse on paljon helpommasta asiasta, kertoo puolestaan Keränen.
Monia pitkään myynnissä olleita, tuttuja tuotteita löytyykin nyt 50 Shades of Grey -brändin alta. Kokeilunhaluun ei kuitenkaan tarvitse tuhlata, jos siltä ei tunnu.
– Ja kyse ei ole siitä, että panet tähän monta satasta. Kun tulee myymälään, on aina tottunut katsomaan, että tässä ovat nämä vibraattorit. Nyt, kun kääntää päätään ihan vähän, yhtäkkiä tajuaa, että tuossa on ihana huisku, joka maksaa kolme euroa, Keränen kuvaa.
– Ihmiset ovat tajunneet, että voi ostaa jotain muuta kuin yleensä leimautumatta yhtään miksikään. Ja nyt uskalletaan kokeilla, se ei ole mitään ihmeellistä, hän jatkaa.
Jos pari on ollut yhdessä vuosia, uuden kokeminen piristää.
– Sidonta on varmasti nautinnon hakemista ja asioiden kokeilua, jännitystä. Ei kannata mennä kaupasta hakemaan köysiä, jotka hiertävät. Jos haluaa lähteä kokeilemaan ilman välineiden hankintaa, voi käyttää silkkihuiveja. Näin voi testata, tykkääkö sidonnasta vai ei, Mansikkaharju sanoo.
Sitomisköysi ei hierrä
Vaikka köyttä saa rautakaupastakin, sidontaköysi on erityisesti sidontaa varten tehty. Tärkeintä on, ettei mikään purista, laittoi kumppanille sitten köyden tai käsiraudat. Köyden tai rautojen alle pitäisi mahtua aina muutama sormi väliin, jotta sidonnasta ei tule verenkiertohäiriöitä.
– Jos puhutaan tavallisesta köydestä, se on aika kovaa. Sidonnassa on tärkeintä, ettei satuta ketään. Sidontaköysi ei hankaa eikä hierrä. Niitä on monenlaisia: on klassisia, joilla voidaan sitoa kädet yhteen vaikkapa selän taakse, se on ehkä kaikkein klassisin tyyli. Sitten on sellaisia, joilla saa sidottua kädet vartalon viereen, se vaatii tietynlaista sidontaköyttä, Mansikkaharju kuvailee.
– Köysissä tärkeimpiä asioita sen lisäksi, etteivät ne ole liian kireällä on, mistä materiaalista ne on tehty. Mitä halvempi köysi on tai jos siinä on muovia tai nylonia, se hiertää ihon rikki. Puuvillaköydet ovat siitä hyviä, että ne ovat pehmeitä, ja vaikka ne vähän kiristyisivätkin, ne eivät tee hiertymiä. Se on yhtä tärkeää kuin se, miten sitoo, Keränen sanoo.
Estetiikkaa ja turvasanoja
Aloittelijalle jännittävintä on itse sitominen – se, että kumppanin saa ylipäätään kiinni vaikkapa sängynpäätyyn, riittää. Netistä löytyy ohjeita erilaisten solmujen tekemisteen. Mansikkaharjun mukaan ihminen, joka köyttä ostaa, on yleensä ottanut asioista selvää etukäteen.
– Tuntuu, että elokuva on myös siinä mielessä vaikuttanut asiaan, että porukka tietää vähän jo, mitä hakee ja haluaa, hän sanoo.
Edistyneemmille harjoittajille sidonnan yksi osa on estetiikka: tärkeäksi muodostuu se, miten sidotaan ja millaisia solmuja tehdään.
– Nykyään on erilaisia workshoppeja, joissa sidontaa opetetaan ihmisille. Tavallinen käsien sitominen sängyn päätyyn on aika helppoa, siihen ei sinällään tarvitse mitään. Tekee vain tavallisen solmun, Keränen sanoo.
Jos sidonnassa mennään pidemmälle, on mahdollista käyttää turvasanoja. Kun turvasana sanotaan, sitoja tietää heti, että kumppanista jokin tuntuu ikävältä eikä tykkää siitä, mitä sillä hetkellä tehdään.
Rakkaan kanssa koettu sidonta on aisteja avaava ja sykähdyttäväkin kokemus.
– On kyse aisteista. Sama pari ja sama rakastelu, mutta jos toisen silmät peitetään, muut aistit, tuntoaisti ja tuoksut, nousevat tärkeämpään osaan kuin se, mitä näkee. Jos kädet on sidottu, kuvaan tulee se, että on toisen armoilla. Mitä saa tehdä, mitä ei? Keränen vinkkaa.
Entäs se solmu?
Jos et osaa solmia, ei hätää: YouTube on pullollaan ohjevideoita.
Paalusolmu ei liu'u auki, mutta aukeaa helposti.
Vetosolmu on hyvin yksinkertainen.
Zip Snare -solmu tarkoitettu edistyneemmille.