Tutkijat löysivät maailman suurimman ötökän fossiilin – tämä tuhatjalkainen painoi jopa 50 kiloa ja oli 2,7 metriä pitkä

Cambridge Arthropleura-fossiili kuva
Arthropleura-tuhatjalkaisen fossiili löytyi sattumalta pohjoisen Englannin rannikolta.Neil Davies
Julkaistu 21.12.2021 17:21
Toimittajan kuva
Leo Jaakkonen

leo.jaakkonen@mtv.fi

Tutkijaryhmä löysi pohjoisen Englannin rannikolta kaikkien aikojen suurimman selkärangattoman eliön fossiilin.

Arthropleura-nimellä tunnettu tuhatjalkainen on historian suurin selkärangaton. Sen arvellaan olleen jopa 2,7 metriä pitkä ja noin 50 kiloa painava.

Cambridgen yliopiston tutkijat kertovat löytäneensä arthopleuralle kuuluvan fossiilin, jollaisia on löydetty aiemmin vain kaksi.

Löytö tehtiin tammikuussa 2018 pohjoisen Englannin Northumberlandissa. Nyt valmistunut tutkimus julkaistiin Journal of the Geological Society -julkaisussa.

Alue, josta jättimäisen tuhatjalkaisen fossiili löytyi, erosi täysin nykyisestä pohjoisen Englannin viileästä ja kosteasta ilmastosta. Reilut 300 miljoonaa vuotta sitten ilmasto oli vielä trooppista, ja alue sijaitsi lähellä päiväntasaajaa.

"Onnenpotku"

Löydöksen teki tutkijaryhmään kuulunut tohtoriopiskelija sattumalta kävellessään pudonneen lohkareen ohi.

– Lohkare oli pudonnut niin, että se oli haljennut auki ja fossiili oli tullut kokonaan esiin, tutkija Neil Davies kommentoi Cambridgen yliopiston tiedotteessa.

Cambridge Arthropleura-fossiili

Havainnekuva noin 326 miljoonaa vuotta sitten eläneestä arthropleura-tuhatjalkaisesta.

Kielekkeeltä rannalle pudonneesta hiekkakivestä löytyneen fossiilin pituus oli 75 senttimetriä. Ennen fossiilin löytymistä suurimpana selkärangattomana pidettiin muinaista meriskorpionia.

– Löydös oli todellinen onnenpotku.

Fossiilin arthropleura-selkärangattomat elivät kivihiilikaudella noin 326 miljoonaa vuotta sitten. Ne elivät maapallolla arviolta 45 miljoonaa vuotta ennen kuin kuolivat sukupuuttoon permikaudella mahdollisesti ilmastonmuutoksen tehtyä ilmasta niille liian kuivaa.

Tuoreimmat aiheesta

Tiede