6 vaiettua koronaoiretta – näistä kuulee harvoin puhuttavan

2:19imgMitkä ovat koronan vakavimmat oireet? Keuhkosairauksien erikoislääkäri esittelee videolla koronan kolme vaikutusastetta.
Julkaistu 10.09.2020 06:58

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Koronavirusinfektio ravistelee koko elimistöä, minkä huomaa myös laajasta oirekuvasta.

Koronavirusinfektion tyypillisiä oireita ovat kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi, ripuli sekä maku- ja hajuaistin häiriöt. Toisinaan koko elimistöä ravisteleva virus voi aiheuttaa myös oireita, jotka ovat saaneet vain vähän julkisuutta.

Näitä oireita on ilmennyt osalla sairastuneita:

1. Miesten intiimiongelmat

Vertaisarvioidussa The American Journal of Emergency Medicine -julkaisussa ilmestyneet kaksi raporttia osoittavat, että koronavirusinfektioon voi liittyä tuskallisia intiimialueiden ongelmia.

Elokuun lopussa tutkijat kirjoittivat aiemmin terveestä 37-vuotiaasta miehestä, jonka molemmat kivekset olivat tulehtuneet koronatartunnan jälkeen. Samaisessa julkaisussa heinäkuussa ilmestynyt raportti kertoi koronavirukseen sairastuneesta 62-vuotiaasta miehestä, joka kärsi sairaalassa lähes neljä tuntia kestäneestä erektiosta.

On mahdollista, että koronavirusinfektio voi vaikuttaa miesten sukupuolielinten toimintaan esimerkiksi niihin kertyneiden verihyytymien vuoksi. Koronaviruksen tiedetään voivan aiheuttaa verihyytymiä ympäri kehoa. Lisäksi alustavat ja vielä vertaisarvioimattomat löydökset vihjaavat, että kivesten soluista löytyy runsaasti ACE2-entsyymejä, joiden avulla koronavirus tunkeutuu soluun.

2. Hiustenlähtö

Covid-19-taudin aiheuttama voimakas stressitilanne voi aiheuttaa niin sanottua akuuttia telogeenistä hiustenlähtöä. Hiustenlähtöä ilmenee muidenkin rajujen infektioiden seurauksena – tavallisesti muutaman kuukauden viiveellä tilanteesta.

Hyvä uutinen on, että koronaviruksen päästä pudottamat hiukset kasvavat lopulta takaisin.

3. Korvien soiminen

kuulo, korvaJoidenkin virusten tiedetään voivan aiheuttaa kuulon alenemaa. Kuvituskuva.Shutterstock

Koronapotilailla on havaittu taudin yhteydessä kuulo-ongelmia, kuten kuulon alenemaa ja tinnitusta, kertoo Manchesterin yliopiston tutkimus. Samainen ilmiö on havaittu myös pienemmissä raporteissa, mutta koronaviruksen yhteys kuulo-ongelmiin on yhä epäselvä.

Koronavirus ei kuitenkaan olisi ensimmäinen virus, joka vaikuttaa ihmisen kuuloon. Esimerkiksi tuhkarokon, sikotaudin ja aivokalvontulehduksen tiedetään voivan aiheuttaa kuulon alenemaa. Manchesterin yliopiston tutkijan Kevin Munron mukaan koronavirus voi vaurioittaa hermosoluja, jotka kuljettavat aivoissa informaatiota.

4. Silmäoireet

Covid-19-tautiin voi liittyä silmäoireita, kuten silmien punoitusta ja vuotamista sekä luomien turvotusta, kertoo yhdysvaltalainen tutkimussairaala Mayo Clinic verkkosivuillaan. Lisäksi infektio voi aiheuttaa silmien valonarkuutta ja ärsytystä. Tyypillisesti silmäoireita havaitaan ihmisillä, joilla on vakava koronavirusinfektio.

5. Ihomuutokset

Lieviin koronavirustapauksiin voi liittyä iho-oireita, kuten kutisevaa ja punoittavaa ihottumaa, nokkosihottumaa sekä vesirakkuloita. Koronaan liittyviä iho-oireita on havaittu erityisesti nuorilla, mutta siitä voi kärsiä kuka tahansa.

Syyksi koronan aiheuttamille iho-oireille on esitetty immuunijärjestelmän reaktiota virukseen. Lisäksi koronavirus heikentää verenkiertoa, mikä voi ilmetä iho-oireita.

6. Aivosumu ja väsymys

Koronavirus voi vaikeuttaa elämää vielä pitkään toipumisen jälkeenkin. The Lancet -tiedelehdessä julkaistussa pienessä tutkimuksessa yli puolella covid-19-taudista toipuneista koronapotilaista havaittiin neurologisia oireita.

Myös Suomessa lääkärit ovat havainneet taudista toipuvilla oireiden uusiutumista. Tyypillisiä oireita ovat olleet uupuminen ja totaalinen väsymys. Tällaiset neurologiset ja neuropsykologiset oireet voivat johtua koronaviruksen aiheuttamasta infektiosta keskushermostossa.

Lue myös: Tutkimus kertoo, missä järjestyksessä koronaoireet todennäköisimmin ilmenevät – yksi merkittävä ero influenssaan

Lue myös: Menikö jo överiksi? 6 turhaa varotoimenpidettä koronavirusta vastaan

Lähteet: Yahoo Lifestyle, Forbes 1 & 2, The University of Manchester, Mayo Clinic, THL

Tuoreimmat aiheesta

Koronaoireet