Huolestuttava epäily: Koronavirus voi aiheuttaa vuosikausia piinaavan oireyhtymän – ajaa jopa työkyvyttömyyteen

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Tunnistatko koronaviruksen, jos se osuu omalle kohdallesi? Katso lista tyypillisimmistä oireista.

Moni vakavan covid-19-taudin sairastaneista kokee kärsivänsä voimakkaasta uupumuksesta ja muista oireista, jotka sopivat krooniseen väsymysoireyhtymään. Koronavirusinfektion aiheuttamista pitkäaikaisvaikutuksista ei kuitenkaan ole vielä tarkkaa tietoa.

Business Insiderin haastattelemat yhdysvaltalaiset lääkärit kertovat, että pitkittyneistä oireista kärsivillä koronapotilailla on ollut haivattavissa heikotusta ja sekavaa oloa tavallisten askareiden suorittamisen jälkeen. Myös Suomessa toipuvilla koronapotilailla on havaittu uupumista ja totaalista väsymystä, jotka näkyvät unen tarpeen lisääntymisenä, fyysisen suorituskyvyn heikkenemisenä sekä huimauksena.

Oirekuva muistuttaa kroonista väsymysoireyhtymää.

Oireet voivat jatkua useita vuosia

Kroonisella väsymysoireyhtymällä tarkoitetaan usein äkillisesti alkanutta ja pitkäkestoista uupumusta, joka pahenee jo vähäisessä fyysisessä tai henkisessä ponnistelussa eikä lievity levolla, kuvailee Terveyskirjasto. Monesti keskittymiskyky ja lähimuisti heikentyvät. Tämä ”aivosumu” hankaloittaa työntekoa tai opiskelua. Pystyyn noustessa voi esiintyä huimaus- tai heikotuskohtauksia, kun verenpaine laskee hetkellisesti. 

Oireet voivat jatkua useita vuosia. Ensimmäisinä vuosina oireet ovat jatkuvia, minkä jälkeen ne muuttuvat aaltoileviksi.

Krooninen väsymysoireyhtymä laukeaa usein fyysisessä tai psyykkisessä stressireaktiossa. Yksittäisenä laukaisijana eniten esillä ovat olleet infektiot ja niiden laukaisema elimistön tulehdusreaktio. Esimerkiksi mononukleoosin aiheuttava Epstein-Barrin virus ja muut herpes-ryhmän virukset, maksatulehdusvirukset, mykoplasma ja borrelia ja riketsia on yhdistetty krooniseen väsymysoireyhtymään. 

Nyt listan jatkoksi pohditaan siis uutta koronavirusta. Mikäli koronavirus aiheuttaa kroonista väsymysoireyhtymää, pandemian isku esimerkiksi talouteen voisi olla luultuakin pahempi, kun osa koronapotilaista ei kykenisi viruksen hätistämisenkään jälkeen töihin.

Keskushermoston tulehtuminen voi johtaa kroonisiin oireisiin

Uusi koronavirus muistuttaa vuonna 2003 epidemian aiheuttanutta SARS-virusta. Vuonna 2009 ilmestyneessä tutkimuksessa 27 prosenttia 369 osallistujasta kärsi krooniseen väsymysoireyhtymään sopivista oireista neljä vuotta SARS-infektion alkamisen jälkeen. Myös vuonna 2011 julkaistut löydökset vihjasivat, että SARS voi aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin kroonisessa väsymysoireyhtymässä. 

Vuonna 2003 tutkijat totesivat, että akuutista hengitysvaikeusoireyhtymästä eli ARDS-häiriöstä selvinneet potilaat kärsivät toimintakyvyttömyydestä vielä vuosi tehohoidosta kotiutumisen jälkeen. ARDS-häiriötä on todettu myös covid-19-potilailla.

Jotkut tutkijat epäilevätkin, että uusi koronavirus voisi osaltaan laukaista kroonisen väsymysoireyhtymän. Yhdysvaltaisraportissa yli kolmannes 292 koronapotilaasta koki voimakasta väsymystä vielä 2–3 viikkoa positiivisen koronanäytteen antamisen jälkeen, kertoo CNN.

Mahdollinen selitys ilmiölle on uuden viruksen aiheuttama puolustusjärjestelmän ylivirittyneisyys. Koronavirusinfektion aiheuttama elimistön voimakas immuunivaste voi laukaista terveitä kudoksia tuhoavan tulehdustilan. 

Ylikierroksilla käyvä puolustusjärjestelmä voi mahdollisesti tulehduttaa keskushermoston ja aiheuttaa neurologisia ja neuropsykologisia oireita, kuten uupumusta, heikkoutta, uni- ja keskittymisvaikeuksia sekä ”aivosumua”. Potilas ei välttämättä toivu ennen kuin keskushermoston tulehdus paranee.

Uutisaamussa viime viikolla vieraillut professori ja tutkimusjohtaja Markku Partinen Helsingin Uniklikalta kertoi kansainvälisestä projektista, johon osallistui 20 000 vastaajaa 15 eri maasta. Aineistosta havaittiin yhteys covid-19-taudin sairastamisen ja väsymyksen sekä pitkäkestoisen uupumuksen välillä.

Koronapotilaiden vointi voi myös romahtaa uudelleen, vaikka infektioon liittyvät oireet olisivat jo kertaalleen hellittäneet. 

Koronavirus voisi mahdollisesti aiheuttaa voimakasta uupumusta myös veritulppien vuoksi. Keuhkoihin kertyneet pienet veritulpat voivat aiheuttaa väsymystä vielä hyytymien poistamisen jälkeenkin, jos verisuoniin on tullut vaurioita, kertoo Business Insiderin haastattelema Nate Favini, joka työskentelee lääketieteellisenä johtajajana amerikkalaisista koronaviruspotilaista tietoa keräävässä Forward-yrityksessä.

Covid-19-taudin sairastaneiden onkin syytä kuunnella omaa vointiaan sairastamisen jälkeen eikä laittaa itseään äärirajoille sen enempää fyysisesti kuin henkisestikään.

Lue myös:

    Uusimmat