Tampereella asuvan 6-vuotiaan Niklas Jaakkolan kotona eivät tietokonepelit raikaa. Niklaksen intohimona on nimittäin shakin pelaaminen.
Niklaksesta on kehittynyt lyhyessä ajassa ikäisekseen harvinaislaatuisen kovatasoinen pelaaja, joka peittoaa pelaamisessa itseään huomattavasti vanhempia vastustajia.
Niklaksella on oma henkilökohtainen shakkivalmentaja, 35-vuotias Mika Karttunen. Karttunen tietää, mistä puhuu, sillä hänellä on shakissa peräti seitsemän Suomen mestaruutta ja lisäksi 11 pikashakin Suomen mestaruutta.
Heti alkuun Karttunen oikoo yleisiä harhaluuloja shakista: Kilpatasolla ei puhuta mistään harmaantuneiden miesten hommasta. Hallitseva maailmanmestari, Norjan Magnus Carlsen, on 27-vuotias. Karttunen kertoo, että yli nelikymppisen pelaajan alkaa olla jo vaikeampi pysytellä tilastojen kärjessä, sillä ikääntyminen vaikuttaa väistämättä myös ajatusprosessien tehokkuuteen.
Karttunen on erittäin vaikuttunut nuoren valmennettavansa kyvyistä. Hän uskoo, että Niklaksella on rahkeet tulevaisuudessa jopa aivan maailman huippupelaajan tasolle. Ilman aktiivista harjoittelua huipulle ei kuitenkaan ole asiaa.
Ensimmäistä kertaa shakkilaudan ääreen 4-vuotiaana
Niklaksen perheessä shakki liikkuu verissä, sillä myös isä ja isoveli pelaavat.
Niklas itse istahti ensimmäistä kertaa shakkilaudan ääreen 4-vuotiaana, ja peli imaisi välittömästi mukaansa.
- Ensin isoveli opetti säännöt. Sitten Niklas halusi näyttää isälleenkin, mitä oli oppinut. Isä alkoi pelata Niklasta vastaan liikoja keskittymättä ja yllätyksekseen hävisi. Mietimme, että mitä tässä on oikein tapahtumassa, Niklaksen äiti muistelee.
5-vuotiaana Niklas kertoi haluavansa mukaan shakkikerhoon. Shakkikerhoja Tampereella luotsaava Karttunen kertoo, että Niklaksen osaaminen kiinnitti nopeasti hänen huomionsa.
- Niklas oli heti täysillä toiminnassa mukana. Kiinnitin toden teolla huomiota hänen taitoihinsa Tampereen seudun koululaiskilpailussa, jossa Niklas voitti kaikki vastustajansa ja he olivat sentään ekaluokkalaisia. Niklas voitti jo tuolloin kaikki pelinsä, Karttunen kertoo.
Nuoren valmennettavan lahjakkuudesta kertoo jotain se, että Karttunen arvioi Niklaksen pelaavan jo nyt 6-vuotiaana samalla tasolla kuin hän pelasi itse aikoinaan 12-vuotiaana.
Niklas osallistuu aktiivisesti shakkikerhoon sekä valmennusryhmiin ja kertoo pelaavansa kotonakin päivittäin. Karttunen kertoo, että kovan tason shakin pelaajalta vaaditaan muun muassa kärsivällisyyttä, keskittymiskykyä, luovuutta, loogisuutta ja objektiivisuutta.
- Harjoittelussa vahvistetaan pelaamisen eri osa-alueita. Käymme läpi niitä pelejä, joita valmennettava on pelannut ja pohdimme parhaita siirtoja - mitä olisi voitu tehdä paremmin. Samalla ohjaan valmennettavia myös tekemään oikeanlaisia harjoituksia, Karttunen kertoo.
Ällistyttävää pelivauhtia ja terävää pohdintaa
MTV Uutiset pääsi seuraamaan Niklaksen pelaamisen kulkua käytännössä. Niklaksen ja Karttusen välistä pikaharjoitusottelua katsellessa huomaa, että 6-vuotiaalla näyttää olevan luontainen kyky syventyä vaativaan keskittymiseen.
Alkuun siirrot viuhuvat suorastaan päätä huimaavalla tahdilla. Taidokkaat siirrot näyttävät kumpuavan Niklaksella jostakin selkäytimen ja aktiivisen pohdinnan välimaastosta. Tässä pelissä ei turhia keskustella.
Pelin edetessä voi oikein aistia, miten nuori pelaaja prosessoi päässään kuumeisesti eri siirtoja ja niiden seurauksia. Toimittaja ei voi muuta kuin ihailla moista lahjakkuutta: moni aikuinen ei pystyisi samaan, vaikka säännöt olisivatkin hallussa.
Voitto menee valmentajalle, jota Niklas kohteliaasti kättelee pelin päätteeksi. Tämän jälkeen Karttunen analysoi kannustavasti Niklaksen peliä, ja poika kuuntelee tarkkaavaisesti koko ajan.
Niklaksen luonteesta kertoo jo sekin, että hän jaksaa yllättävän hienosti ja tarkkaavaisesti osallistua reilu pari tuntia kestäneeseen haastattelutilanteeseen. Kyseessä on asia, mikä ei todellakaan ole itsestään selvää alle kouluikäisen pojan kanssa.
Niklas kertoo, että shakissa häntä kiinnostaa se, kuinka siinä saa miettiä ja etsiä erilaisia taktiikoita. Ja isona hän aikoo tulla shakin pelaajaksi - tietenkin!
Tapparan mies
Niklaksen elämä ei kuitenkaan pyöri pelkästään shakin ympärillä. Vaikka hänellä onkin kyky tiukkaan keskittymiseen, niin luonteeltaan hän on erittäin reipas ja avoin. Äidin mukaan Niklas on myös melko vilkas menijä.
Niklas kertookin pitävänsä shakin lisäksi myös luistelusta ja jääkiekosta.
- Ehkä pääsen syksyllä Tapparaan pelaamaan, hän toteaa.
Karttusen mukaan liikkuminen ulkona on hyvä lisä shakinpeluutakin ajatellen. Osaltaan terveet elämäntavat ja liikkuminen edesauttavat parantamaan keskittymiskykyä - toisin kuin alituinen kännykän räplääminen.
- Liiallisen kännykän käytön myötä joidenkin nuorten lahjakkaiden pelaajien kehitys on saattanut jäädä junnaamaan paikoilleen, Karttunen toteaa.
Keväällä Romaniaan kisaamaan
Niklas kertoo, että ratsu on pelinappuloista hänen suosikkinsa.
Niklas osallistuu huhtikuussa Romaniassa järjestettäviin koululaisten maailmanmestaruuskilpailuihin. Vastaus omiin menestymismahdollisuuksiin lyhyt, mutta ytimekäs:
- Yritän voittaa.
Karttunen toimii kisoissa valmennettavansa tukena etänä Suomesta käsin. Hän huomauttaakin, että taustajoukkojen tuki on tärkeä asia pelaajalle.
Karttunen kertoo pyrkivänsä olemaan mahdollisimman hyvin Niklaksen tukena ja oppaana tämän pelitaitojen karttuessa. Ja jossain vaiheessa on jopa suotavaa, että oppilas lopulta peittoaa mestarinsa.
Karttunen haluaa kannustaa nuoria shakin pelaamiseen, vaikkapa osallistumalla alkuun koulujen shakkikerhoihin.
- Shakin pelaaminen muokkaa samalla koko ajatteluprosessia esimerkiksi päätöksiä tehdessä. Ei siitä ainakaan haittaa ole, hän naurahtaa.
-Jos shakkikerhoa ei ole koulussa, on avainsiirto.fi hyvä paikka pelin oppimiseen, Karttunen jatkaa.