Lisääntynyt vapaa-aika sekä arkirutiinien muuttuminen tai puuttuminen voivat saada ihmiset juomaan entistä enemmän. Mutta mistä tietää, että alkoholia kuluu jo liikaa?
Humalan turruttamana elämä voi tuntua hetken helpommalta, mutta ilo on lyhyt. Sen lisäksi, että alkoholi heikentää mielenterveyttä, se lisää riskiä sairastua lukuisiin eri sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä syöpään.
Lue myös: Tarttuuko koronavirus herkemmin, jos juo alkoholijuomia? Amerikkalaisasiantuntijat varoittavat "rentouttavista haitoista"
Alkoholin käytön kohtalaisen riskin raja on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Yksi annos on esimerkiksi pullollinen keskiolutta. Riskirajojen paukkumisen lisäksi mahdollisesta alkoholiongelmasta kielivät seuraavat merkit.
1. Et pysty huolehtimaan velvollisuuksistasi
Kun alkoholi alkaa häiritä ihmisen arkea ja toimintaa, on hänellä todennäköisesti ongelma juomisen kanssa. Krapulassa herääminen ja kykenemättömyys tarttua päivän askareisiin kotona, töissä tai koulussa on hälytysmerkki liiallisesta juomisesta.
2. Muiden osoittama huoli
Läheisten huomautukset ja huolestuminen juomisesta ovat varhaisia merkkejä siitä, että alkoholin käyttäminen ei ole hallinnassa. Juominen saattaa myös vahingoittaa läheisiä ihmissuhteita, kuten parisuhdetta. Jatkuvat alkoholia koskevat riidat ovat hyvä syy tutkailla omia juomistapojaan.
3. Nukut huonosti
Alkoholi rentouttaa, mutta häiritsee samalla unta ja sen palauttavaa vaikutusta. Jos huomaa nukkuvansa huonommin alkoholin juomisen jälkeen, kannattaa päihteen käyttöä vähentää. Hyvät yöunet ovat elinehto fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle.
Lue myös: Tiesitkö? Näin univaje rapauttaa terveyttäsi – voi johtaa jopa muistisairauteen
4. Olet vihainen
Alkoholi vähentää estoja ja kykyä säädellä tunteita, minkä vuoksi joidenkin ihmisten persoonallisuus voi muuttua humalassa. Jos alkoholin juominen lisää aggressiivisuutta ja väkivaltaisuutta, on homma syytä lopettaa tyystin.
5. Juot itsesi humalaan yksin
Erityisesti yksin humaltuminen altistaa alkoholiriippuvuudelle, sillä silloin humalan tuottama mielihyvä on enemmän kemiallista kuin sosiaalista. Itsekseen otettu lasillinen silloin tällöin ei ole merkki alkoholiongelmasta, mutta jos tapa on säännöllinen ja alkoholia menee yksin runsaasti, kannattaa asiaan puuttua.
6. Et tule enää yhtä helposti humalaan
Toleranssin eli sietokyvyn kasvaminen on merkki siitä, että alkoholia on tullut juotua paljon. Jos totuttu määrä alkoholia ei enää humalluta kuten ennen, se on merkki alkavasta riippuvuudesta.
7. Et hallitse juomista tai sen seurauksia
Humaltuminen vahingossa, muistin menettäminen tai jatkuvasti krapulassa herääminen ovat merkkejä siitä, että juominen ei ole enää ihmisen hallinnassa. Myös syyllisyys alkoholin juomisesta, mutta kyvyttömyys vähentää sen käyttöä kertovat, että juomisen kanssa on ongelmia.
Kehittyneestä riippuvuudesta kielii lisäksi se, että ilman alkoholia ihminen alkaa kärsiä vieroitusoireista, kuten vapinasta, unettomuudesta sekä kuulo- ja näköharhoista.
Mistä apua?
Apua alkoholiongelmaan kannattaa lähteä hakemaan terveysasemalta, työterveyshuollosta tai lähimmältä A-klinikalta.
Stressiä kannattaa hoitaa alkoholin juomisen sijaan vaikka liikunnalla, meditoinnilla, uuden harrastuksen aloittamisella, rakkaille puhumisella ja oman ajan ottamisella.
Lue myös: Ahdistaako korona? WHO jakoi neuvot mielenrauhan säilyttämiseen
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: Conversation, Prevention, Päihdelinkki.fi, Terveyskirjasto