70-vuotias mies menetti huomattavan summan rahaa poliisina esiintyneelle huijareille – näitä tietoja viranomaiset eivät koskaan kysele sinulta

3:11img
Toimi näin, jos valepoliisi yrittää kalastella verkkopankkitunnuksiasi puhelimitse – katso jokaiselle hyödyllinen opastusvideo.
Julkaistu 31.05.2021 19:31
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Poliisi varoittaa ikäihmisiä jälleen pankkitunnuksia urkkivista huijareista. Poliisina esiintynyt mies onnistui saamaan viime viikolla huomattavan summan rahaa 70 vuotiaalta uhriltaan ja tämän vaimolta.

Poliisille ilmoitettiin viime perjantaina valepoliisitapauksesta, jossa rikospoliisina puhelimessa esiintynyt mies oli onnistunut saamaan noin 70-vuotiaalta mieheltä tämän pankkitunnukset itselleen.

Pankkitietojen urkinnan jälkeen Sisä-Savossa asuvan uhrin ja hänen vaimonsa yhteiseltä tililtä oli poliisin mukaan siirretty huomattavia summia huijareiden pankkitileille.

– Aiemmin tältä keväältä on Itä-Suomessa poliisin tietoon tullut yksi valepoliisihuijaus, jossa huijarin onnistui saada pankkitunnukset itselleen ja sen myötä pari tuhatta euroa. Näiden lisäksi on ollut puolenkymmentä tapausta, joissa valepoliisin uhrit eivät ole luovuttaneet pankkitunnuksiaan huijarille, rikoskomisario Esko Salo kertoo tiedotteessa.

Salo tähdentää, että poliisi, pankit tai muut viranomaiset eivät ikinä pyydä pankkitietoja puhelimitse tai sähköpostilla. 

– Salaisiksi määriteltyjä pankkitietoja ja -tunnuksia ei koskaan pidä kertoa tai luovuttaa muille, vaikka joku niitä kysyisi, Salo muistuttaa.

Lue myös: Puhelut, tekstiviestit, sähköpostit... Erilaiset huijaukset eivät jätä suomalaisia rauhaan – "Me olemme liian kohteliaita näille rikollisille"

Kysy soittajalta nimeä ja puhelinnumeroa

Jos soittaja esiintyy poliisina ja pyytää tärkeitä tietoja, tältä on tiedusteltava nimeä, puhelinnumeroa ja poliisilaitoksen tietoja, Salo ohjeistaa.

– Tämän jälkeen on ilmoitettava, että tiedot tarkastetaan ja soittajaan otetaan yhteyttä kyseisen poliisilaitoksen vaihteen kautta pyynnön oikeellisuuden toteamiseksi.

Poliisi vetoaa myös iäkkäiden omaisiin ja muihin tahoihin, jotka ovat ikäihmisten kanssa tekemisissä, että ilmiöstä keskusteltaisiin. 

– Heitä olisi muistutettava siitä, että pankkikortteja tai niihin käyttöön liittyviä tietoja ei saa luovuttaa kenellekään. Ei vaikka pyytäjä sanoisikin olevansa poliisi. 

Salon mukaan asia on hyvä ottaa esille niin, ettei se aiheuta pelkoa tai ahdistusta.

Ilmoitus aina poliisille

Salo muistuttaa, että vastaavista rikoksista tai niiden yrityksistä tulee ilmoittaa poliisille mahdollisimman pian hätänumeroon 112, vaikka taloudellista menetystä ei aiheutuisikaan. 

Kaikki tieto on poliisille tärkeää valepoliisirikosten selvittämiseksi ja estämiseksi.

Tuoreimmat aiheesta

Huijaukset