Kesälomalla tuhlailun jälkeen on syksy erinomainen hetki pistää kulutustottumukset uusiksi ja hoitaa talousasiat kuntoon. Martat neuvovat, kuinka rahat saa riittämään pidempään.
Ota siis vaari näistä Marttojen säästövinkeistä ja pidät huolen, että tilisi näyttää muutakin kuin tyhjää.
1. Vähennä kulutustasi
Vähennä sähkön- ja vedenkulutustasi sammuttamalla valot aina huoneesta poistuessasi ja sulkemalla vesihana hampaidenpesun ajaksi. Järkevällä energiankäytöllä voit säästää viikossa jopa noin 50 euroa. Pyri ostamaan vähemmän tai hankkimaan uusia tavaroita harvemmin. Käytä autoasi vähemmän, sen sijaan kävele, pyöräile ja käytä julkista liikennettä enemmän.Vähennä ravintolassa syöminen joka toiseen viikkoon. Jos käyt kerran viikossa ravintolassa syömässä 30 eurolla, se tekee vuodessa 1 560 euroa, mutta puolet siitä on vain 780 euroa vuodessa.
2. Lykkää hankinta huomiselle
Aina kun pystyt, lykkää uuden tavaran hankintaa eteenpäin. Mieti, selviätkö esimerkiksi vielä yhden talven vanhalla mutta hyväkuntoisella talvitakillasi, johon olet vain hieman kyllästynyt?
3. Vuokraa, lainaa ja jaa
Hanki yhteiset työkalut ja puutarhakoneet naapurin kanssa, lainaa kirjat, cd:t ja dvd:t kirjastosta ostamisen sijaan. Lainaa mekkoa tai vaikkapa naamiaisasua ystävältä tai perheenjäseneltä. Varsinkaan vain yhden kerran käytettäviä tavaroita tai vaatteita ei ole mitään järkeä ostaa.
4. Vertaile hintoja - Valitse halvempaa
Vertaile aina hintoja ollessasi ostoksilla kaupassa. Halvempi tuote ei aina tarkoita huonompaa laatua. Muista myös, että tarjoustuote ei ole aina edullisin, vaan usein sillä saadaan asiakas käyttämään enemmän rahaa ja ostamaan enemmän kuin tämä oli suunnitellut ostavansa. Hanki osa tavaroista käytettyinä esimerkiksi kirpputoreilta tai kierrätyskeskuksista. Kilpailuta vakuutusyhtiöt ja sähköyhtiöt ja selvitä voisitko löytää harrastuspaikan- tai kurssin jostain muualta halvemmalla.
5. Tee enemmän itse
Laittamalla ruoan kotona alusta asti itse voi säästää ajan kanssa suuria summia. Älä siis osta eineksiä tai valmisruokia, vaan hanki sen sijaan raaka-aineet ja valmista ruoka itse. Näin ruokaa riittää myös useammalle päivälle kerrallaan. Jos olet kätevä käsistäsi, valmista myös vaatteita ja huonekaluja itse aina mahdollisuuksien mukaan.
6. Pidä hyvää huolta tavaroistasi
Kun ostat jotain mitä käytät päivittäin, satsaa tuotteen laatuun ja pitkäikäisyyteen. Pidä huolta, että peset vaatteesi oikeilla pesuohjelmilla pitkäikäisyyden takaamiseksi. Päällystä vanha ja jo parhaat hetkensä nähnyt nojatuoli uudella kankaalla ja osta rikkinäisiin koneisiin uusia varaosia.
7. Käytä käteistä aina kun mahdollista
Käteisellä maksaessa saa usein käteisalennusta ja samalla välttyy luottokustannuksilta. Käteisellä maksaessa tiedostaa myös konkreettisemmin kuinka paljon rahaa milloinkin käyttää, kun taas kortilla maksaessaan unohtaa helposti käyttöjen yhteissumman ja tuhlaa rahaa enemmän kuin oli aikonut.
8. Selvitä, vertaile ja kilpailuta
Ota aina ennen luoton käyttämistä selvää, mitä luotto tulee sinulle maksamaan. Vertaile myös laina-aikojen, korkojen sekä lainamäärän vaikutusta lainan kokonaishintaan. Kilpailuta pankkeja, ja pidä mielessä, että korttiluotot tulevat yleensä kalliimmaksi kuin pankkilainat.
Lähde: Martat.fi
(MTV3)